Wetterskip Fryslân over blokkade in Jorwerd: "We hadden beter moeten communiceren"

02 sep 2019 - 12:30

"We hadden het hele plan wel iets beter kunnen communiceren met de inwoners van Jorwerd en dorpsbelang. Dat is de les die we hier uit trekken." Dat zei Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân naar aanleiding van het protest van inwoners van Jorwerd, die vrachtwagens met klei van het waterschap blokkeerden. In overleg met de inwoners had heeft het waterschap een oplossing gevonden. Vrachtwagens hoeven niet langer door het dorp te rijden, maar nemen een route door een stuk weiland van een boer.

Wetterskip Fryslân oer blokkade yn Jorwert: "Wy hiene better kommunisearje moatten"

Net voor twaalf uur haalden inwoners van Jorwerd de auto's weer van de weg, toen er in overleg met Wetterskip Fryslân een compromis was gevonden. 's Ochtends vroeg blokkeerden boze inwoners de weg voor de grote vrachtwagens met klei, die door het dorp reden. Ze waren bang dat de zware wagens voor grote schade zouden zorgen in het dorp. "De weg hadden we opnieuw moeten straten, denk ik", geeft Otto van der Galiën toe. "Het plan om door een stuk weiland te rijden, is wat dat betreft beter."

Klei voor de vaart

Eerder werd er gezegd dat het om vrachtwagens met slib ging, maar het zijn wagens vol klei, die gebruikt wordt om de Jorwerter vaart te verbeteren. "We hebben van tevoren diverse scenario's onderzocht en dit leek ons de beste", vertelt Van der Galiën. "Achteraf gezien hadden we dit plan beter met de inwoners moeten communiceren. Dat is de les die we hier uit zullen trekken."

Blij met de oplossing

Guus van de Sande van Dorpsnut Jorwerd was blij met de nieuwe oplossing. "Het zou mooi zijn wanneer er eerder overleg was geweest, dan was alle reuring van vanochtend niet nodig geweest", concludeerde hij nuchter.

Foto: Omrop Fryslân, Evert van den Berg
(Advertentie)
(Advertentie)