Jeugdzorgwerkers leggen het werk neer: "Het is echt schandalig wat hier gebeurt"

Zo'n 100 Friese jeugdhulpverleners reizen maandag af naar Den Haag voor de grote nationale staking voor betere jeugdzorg. De jeugdzorgwerkers en de vakbonden praten al bijna drie jaar met minister Hugo de Jonge over hun eis om 950 miljoen euro te investeren in betere zorg. Maar er zit geen schot in de zaak. FNV-kaderlid Machiel Aarten van het Regiecentrum Friesland, voormalig Bureau Jeugdzorg, maakt zich grote zorgen over de jeugdzorgkwaliteit. "Het is echt schandalig wat hier gebeurt."
Jeugdsoarchwurkers lizze it wurk del
Het gebeurt niet vaak dat jeugdzorgwerkers hun werk neerleggen. Het is dan ook vijf voor twaalf, vindt Machiel Aarten. "Het feit dat jeugdzorg staakt, betekent dat de situatie ongelooflijk slecht is op dit moment. Bij de plannen voor het decentraliseren en overhevelen van de jeugdzorgtaken naar de gemeente, riepen wij al: dat gaat geld kosten. En dat blijkt nu wel. Maar in plaats van dat er geld bijkomt voor de gemeenten, moeten ze flink bezuinigen. Dat gaat niet. Daardoor komen jongeren in de problemen."

"Het is pappen en nathouden"

Die problemen zijn inmiddels zo groot, dat het niet langer zo kan doorgaan. Vandaar dat de jeugdzorgwerkers nu hun werk neerleggen en naar Den Haag reizen om van zich te laten horen. "Deze jongeren en gezinnen hebben specifieke hulp nodig, die op dit moment niet beschikbaar is", legt Aarten uit. "Dat betekent dat ze op een wachtlijst komen die soms langer is dan anderhalf jaar. Met een beetje pappen en nat houden worden ze met vierderangs hulp geholpen. Er zijn daardoor veel hulpverleners die een andere baan zoeken, omdat ze niet de kwaliteit kunnen bieden die ze willen geven."

"De strijd wordt alleen maar harder"

Wanneer er niets verandert, blijft het niet alleen bij de staking van vandaag. Aarten: "We hebben zo'n 20.000 mensen die in de jeugdzorg werken, waarvan er zo'n 4000 mensen in Den Haag zullen zijn. Deze acties zullen alleen maar groter worden als er niet naar ons geluisterd wordt. De strijd wordt alleen maar harder. Het is echt schandalig wat hier gebeurt. Voor ons is de rek er uit."
Machiel Aarten van de FNV
© Shutterstock.com
De Friese jeugdzorgwerkers verzamelden zich maandagochtend bij de Tesselschadestraat in Leeuwarden. Teammanager Syta Talsma is één van hen en zit vol vuur. "We steunen deze actie door een bus te regelen, zodat we met elkaar een signaal kunnen geven. Soms worden jonge kinderen van de ene plek naar de andere verhuisd, omdat we ze niet voor langere tijd een vaste plek kunnen bieden. Maar we zien ook dat er groepen worden gesloten, omdat er niet genoeg personeel is. Die kinderen komen op een wachtlijst te staan en je ziet dat het escaleert. Dat is schrijnend."

"Het gaat slecht met de sector"

Bovendien loopt het werk ook veel medewerkers over de schoenen, die op hun tenen lopen om alle drukte aan te kunnen. Talsma: "We zien dat de jeugdzorg niet langer een aantrekkelijk beroep is. Ook mensen met de nodige ervaring stoppen, omdat ze geen voldoening meer halen uit hun werk. Negentig procent van de mensen in onze sector kijkt om zich heen, omdat het geen prettige sector meer is om in te werken."
Teammanager Syta Talsma