Iepenloftspul Opsterland: 'Animal Farm' in Hemrik

31 aug 2019 - 10:14

De dieren op de boerderij van boer Wassenaar willen meer te eten hebben en niet langer opgesloten worden in hun hokken. Ze komen in opstand en verjagen de boer, die meestal half dronken over het erf loopt. Het lukt de koeien, varkens en andere dieren om de boer te verjagen. Tijd voor hun ideale maatschappij, maar wie neemt dan de leiding over en komt dat wel goed ?

Door: Froukje Sijtsma (verslag) en Dirk Hofstede (camera)

Iepenlofstpul Opsterlân: Animal Farm

De Britse schrijver George Orwell schreef in 1945 in de Tweede Wereldoorlog zijn roman 'Animal Farm', het originele stuk waarop het iepenloftspul van Opsterland dit jaar is gebaseerd.

"Het stuk gaat over een groep dieren op een boerderij, die het eigenlijk niet zo eens is met hoe ze leven. Ze hebben een hekel aan de boer en eigenlijk daarmee ook aan de mens in het algemeen. Ze besluiten die boerderij over te nemen en hun eigen maatschappij daarbinnen te creëren," vertelt regisseur Job de Roo van iepenloftspul Opsterland. Ook Eline de Vries doet regie.

De Friese bewerking van Animal Farm werd eerder in 1989 opgevoerd in Wergea onder de naam 'Buorkjende Bisten'. De muziek die erbij geschreven wordt door Opsterland live op locatie uitgevoerd door Brassband De Spijkerpakkenband Opsterland e.o.

De bisten ferdriuwe de boer fan de pleats - Foto: Omrop Fryslân

De dieren komen in opstand tegen de boer en nemen de boerderij over. Wiebren Bantema (9) speelt een van de varkens in het iepenloftspul. "De varkens nemen het dan over, maar dat gaat allemaal ook niet zo goed, want de dieren zijn het onderling ook niet altijd eens."

De twee varkens Napoleon en Sniebal gaan daarna de strijd aan om het leiderschap. Napoleon wint dat uiteindelijk en Sniebal heeft het nakijken. En zoals elke leider zijn eigen doctrine heeft, gebeurt dat ook hier op de Animal Farm. Het animalisme, oftewel de regels van de boerderij moeten structuur geven aan het leven op de boerderij, maar of het dat ook oplevert?

Meer gelijk dan de ander

"Je hebt dieren en dieren, maar je hebt ook andere dieren en dat zijn de 'opperdieren'. En dat zijn wij," leggen de varkens Napoleon en Krûper (gespeeld door Hindrik Mulder en Tineke Nicolai) uit. "We drinken whisky en roken sigaren roken", legt Napoleon uit. "En we genieten van al het lekkere eten," vult zijn hulpje, varken Krûper aan. "Wij zijn de slimme denkers van de boerderij, we gebruiken onze hersenen." Napoleon gaat verder: "We moeten alle dieren eronder houden en wie niet doet wat we willen, die jagen we gewoon weg."

Napoleon en Krûper

Familievoorstelling

Animal Farm is een familievoorstelling en dus geschikt voor jong en oud. Toch zullen de verschillende doelgroepen er vast anders naar kijken, denkt regisseur De Roo. "Het gaat natuurlijk heel erg over opstand en politiek. Toen het stuk werd geschreven, was dat vooral gefocust op de Sovjet-Unie en het communisme, We zijn heel erg op zoek gegaan naar de herkenbaarheid en situaties die daarin nu nog steeds kunnen plaatsvinden. Volwassenen begrijpen die tweede laag, maar ook voor kinderen zal dat heus wel duidelijk worden, al zullen ze dat niet misschien direct koppelen aan een Wilders bijvoorbeeld."

Animal Farm - Foto: Omrop Fryslân

Eigenlijk willen de dieren hun ultieme Utopia creëren.

Job de Roo, regisseur

Jeske en Nikki binne skiepkes yn it iepenloftspul

"We willen er geen carnaval van maken"

De vormgeving van het iepenloftspul van Opsterland is in handen van Afke Manshanden. "Het stuk speelt zich in het begin af op een boerderij, maar dat verandert langzaam naar een fabriek. De dieren worden steeds meer uitgebuit en dat is ook duidelijk voelbaar in de vormgeving."

Uitdaging is ook om acteurs die dieren spelen aan te kleden. "Ik wilde er geen carnaval van maken, dus ik heb er voor gekozen om de acteurs met dierlijke kenmerken neer te zetten, maar het blijft wel duidelijk dat er mensen op het podium staan."

Foarmjouwer Afke Manshanden

Dieren in Utopia

"Eigenlijk willen de dieren hun ultieme Utopia creëren", vertelt De Roo. Of dat lukt? "Ja, dat is natuurlijk de grote vraag of dat lukt, of dat überhaupt kan. Dat moeten mensen maar komen bekijken hier op locatie."

  • Zaterdag 7 september - première
  • Woensdag 11 september
  • Vrijdag 13 september
  • Zaterdag 14 september
  • Woensdag 18 september
  • Zaterdag 21 september
  • Woensdag 25 september
  • Donderdag 26 september
  • Vrijdag 27 september

De voorstellingen zijn op het terrein van Speelbos Sparjebird in Hemrik en beginnen om 20.00 uur.

Alles weten over de iepenloftspullen in Fryslân? Kijk dan op Omrop Fryslân's speciale iepenloftspulpagina. Hier vind je filmpjes, artikelen en natuurlijk praktische informatie over de mooiste iepenloftspullen van 2019.

(Advertentie)
(Advertentie)