Kunstwerk dobbepaarden is er na 13 jaar toch gekomen, vrijdag presentatie

Dertien jaar nadat Marrum internationaal in het nieuws kwam omdat er bij het dorp een groep paarden op een dobbe in zee stonden, wordt in het buitendijkse Noarderleech een kunstwerk gepresenteerd dat daarover gaat. Het staat aan een wandelpad, dat is aangelegd naar aanleiding van het verhaal van de paarden. Vrijdag is de officiële onthulling van het kunstwerk.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Het heeft een hele tijd geduurd voor het monument er gekomen is, want "zoiets kost een paar centen en dat kon dorpsbelang niet trekken", zegt Piet Osinga fan Dorpsbelang Marrum-Westernijtsjerk., "Gelukkig kwam Joop Mulder met zijn verhalen over de Waddenkust. We zeiden: 'nu moeten we erbij zijn, want dit past er precies bij.' Toen is het balletje begonnen te rollen en nu is het klaar."
Het kunstwerk is gemaakt door Marcel van Luit. Het bestaat uit een foto van de redding van de paarden die op een stuk roestvrij staal is geprojecteerd. Het lijkt op water te drijven.
Na al die jaren is de redding van de paarden door de amazones geen onderwerp van gesprek meer in het dorp, vertelt Osinga. "Maar als je mensen hier op de zeedijk treft, dan moeten ze het altijd even over de paarden hebben."
Piet Osinga oer it keunstwurk fan de dobbehynders
© ANP
Osinga heeft er persoonlijk ook me te maken gehad. Nadat de paarden van het terrein van It Fryske Gea af waren, kwamen ze op zijn land. Ze hadden het niet aan zien komen dat het zo uit de hand zou lopen. "Het kwam onverwacht die nacht", zegt hij, verwijzend naar het hoge water dat de paarden op de dobbe insloot. "Het kan altijd weer geeburen, al zijn er in de tussentijd wel maatregelen genomen, zoals vluchtwegen voor het vee. Ik pacht ook een stukje achterdijks lands. Wij worden als pachters door een e-mail van Rijkswaterstaat op de hoogte gebracht als er hoog water wordt verwacht."
© ANP
Osinga verwacht niet dat het monument een drukke toeristische hotspot wordt. "Het is meer voor mensen die de rust en de ruimte mee willen maken. Die kunnen mooi het rondje van zeven kilometer wandelen, over de zomerdijk tussen het land en de zomerpolder. Ze kunnen ook gewoon van de zeedijk naar de dobbe lopen. Dat is een stuk minder ver, een kleine kilometer." De wandelroute is in het broedseizoen niet toegankelijk.
© ANP
Osinga denkt niet dat veel buitenlandse pers op de opening af zal komen. "Daar moet je maar niet op rekenen. Wat mij betreft blijft het lekker rustig. Wij houden van rust in de streek. Maar toen was het wel heel speciaal."

Niemand keek om naar de schapen

Het feit dat het om paarden in nood ging, verklaarde de grote belangstelling, weet Osinga. "Drie- of vierhonderd meter verderop stonden 75 schapen. Daar heeft geen mens naar omgekeken. Paarden zijn edele dieren. Daar hebben mensen een binding mee. Dat is toch iets anders dan het andere vee. Zo is het nu eenmaal."