Minister Schouten geeft bioboeren geen ontheffing van fosfaatregeling

29 aug 2019 - 17:31

Minister Carola Schouten van Landbouw wijst het verzoek tot ontheffing van het fosfaatrechtenstelsel van Stichting SOS-Bioboeren en een groep individuele melkveehouders af. De biologische boeren moeten zich aan dezelfde fosfaatregeling houden als andere boeren, terwijl biologische boeren meer dan genoeg land hebben om de mest van het eigen vee kwijt te kunnen, zeggen ze.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Toen in 2015 bleek dat de melkveehouderij te veel fosfaat produceren, werd een paar jaar later het fosfaatrechtenstelsel ingesteld. Te veel fosfaat, dat uit mest komt, leidt tot problemen voor bodem- en oppervlaktewater en dat is schadelijk voor de natuur.

'Voorlopers worden gestraft'

"Een kleine groep voorlopers wordt gestraft voor het mestoverschot van de gangbare sector", schrijft de organisatie SOS-Bioboeren. Zij hadden met steun van Greenpeace het verzoek tot ontheffing ingediend. "Ondanks het feit dat biologische bedrijfsvoering een antwoord is op de huidige Nederlandse biodiversiteitscrisis, worden de voorlopers willens en wetens door het ministerie in hun voortbestaan bedreigd. Dit staat haaks op de ambities van de minister rond kringlooplandbouw en eerdere uitspraken over de waarde en de toekomst van de biologische sector." Stichting SOS-Bioboeren gaat in bezwaar tegen het besluit van de minister.

Greenpeace begrijpt het besluit van de minister ook niet. Campagneleider Hilde Anna de Vries: "De noodzaak om deze kleine groep voorlopers, die de goede weg is ingeslagen, te stimuleren is duidelijker dan ooit. Toch blijft de minister een stelsel, dat is vormgegeven om de belangen van de gangbare sector te dienen, met hand en tand verdedigen. Ze zet hiermee de biologische sector doelbewust op slot."

Mogelijk rechtszaak

Als de minister ook niet ingaat op het verzoek na het bezwaarprocedure, dan start de groep een rechtszaak. Eerder begon SOS-Bioboeren al in crowdfundingsactie om de juridische procedure te bekostigen. Ze willen 30.000 euro ophalen, daarvan ha ze inmiddels 26.000 binnen.

(Advertentie)
(Advertentie)