Rechter: festival Eilân moet er rekening mee houden dat het niet kan doorgaan

De organisatie van het festival Eilân op Terschelling moet er ernstig rekening mee houden dat het festival niet door kan gaan. De rechter zegt donderdag dat de gemeente te laat is begonnen met de procedures: zo ligt de omgevingsvergunning nog tot en met 12 september ter inzage. Dat is de dag dat het uitverkochte festival met 5.500 bezoekers begint.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Zo lang de omgevingsvergunning nog ter inzage ligt, kunnen mensen ook nog bezwaar maken. En dan kan er normaal gesproken niets georganiseerd worden.
Volgens een vertegenwoordiger van de gemeente heeft de gemeente juist gedegen werk gedaan. Ze hebben aan verschillende instanties advies gevraagd, zoals de politie, de veiligheidsregio en de provincie.

Gedoogvergunning

Om de organisatie de gelegenheid te geven om eerder te beginnen met de opbouw, heeft de gemeente een 'gedoogvergunning' afgegeven. Zo kunnen ze op 7 september al het terrein inrichten.
Volgens de rechter kan het festival in het uiterste zelfs worden verplicht om halverwege te stoppen. "Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als het in strijd blijkt te zijn met de natuurwet", zegt rechter Bruinenberg. Daniël van Drunen van de festivalorganisatie: "Het afblazen zou verregaande gevolgen hebben. Dat betekent het einde van ons bedrijf."
It plak dêr't it festival holden wurdt © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De zaak was aangespand door stichting Ons Schellingerland (SOS) en twaalf bewoners van het eiland, van wie de helft rondom het festivalterrein woont. Zij willen het festival bij het meertje van Hee tegenhouden. Het zou niet goed zijn voor de natuur. Ze vinden dat het recreatieterrein een plaats van rust en ruimte moet blijven. Ze zeggen dat de organisatie het festival moet afblazen en de bezoekers het geld terug moet geven.
Volgens de festivalorganisatie loopt de natuur geen schade op.

Van Gelder steunt tegenstanders

Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam adviseert de tegenstanders van Eilân. Hij heeft de twaalf eilanders geholpen met juridische procedures en is donderdag als deskundige in de rechtbank. "We hebben hem gevraagd omdat hij ervaring heeft en omdat wij dat bij dit soort ingewikkelde procedures goed kunnen gebruiken", zegt Klara Jongedijk van de eilanders.
Van Gelder is de man die in het Leeuwarder Groene Ster-gebied strijdt tegen festivals aldaar. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere keren in de rechtbank gestaan om festivals Promised Land, Welcome to the Village en Psy-Fi tegen te houden of eerder te laten stoppen.
Uit naam van de twaalf eilanders sprak Jongedijk donderdag: "Het festival past niet op ons eiland van rust en ruimte. Het wordt veel te luid, het zal voor omwonenden slaapproblemen opleveren. Zeldzame dieren als hagedissen hebben eronder te lijden. Wij willen ons eiland ongeschonden doorgeven aan de nieuwe generaties en daarom moet dit worden verboden."