Balkon als vluchtroute bij flatbrand: "Wachten was geen optie, het was helemaal zwart"

29 aug 2019 - 10:38

De politie doet donderdag extra onderzoek naar de tweede brand in korte tijd in een portiekflat aan de Boksdoornstraat in Leeuwarden. Na een melding van de brand woensdagavond in de kelder werd er groot uitgepakt door politie en de brandweer. De brand was snel onder controle, maar bij de bewoners zat de schrik er goed in.

Foto: CAMJO media / Robert Jan Boonstra

Het appartementencomplex bestaat uit drie lagen en sommige mensen konden niet via de voordeur uit het gebouw komen. Twee bewoners op de tweede verdieping hingen aan een balkon en zijn door een omstander naar beneden gehaald. "Ik lag te slapen en ik moest hoesten, dus toen werd ik wakker. Allemaal rook. Ik heb de voordeur opengedaan en toen kwam er een zwarte walm binnen. Dus heb ik de deur snel dicht getrapt en ben het raam uitgesprongen, vanaf het balkon." Gevaarlijk? "Dat wel, maar de brand was nog gevaarlijker."

Foto: Visser

Een andere man hing ook aan het balkon: "Op drie hoog. Maar wachten was geen optie, want het was helemaal zwart."

Beelden van de brand:

Brân Boksdoornstrjitte yn Ljouwert

Afgelopen zaterdag was er dus ook al brand in dezelfde flat. "Buiten riep iemand dat ik eruit moest. Ik dacht: alweer? Het is de tweede keer al. Maar toen deed ik de voordeur open: allemaal maar rook en zwarte rommel."

Een kroeg in de buurt werd gebruikt als opvanglocatie. Een man was daar naartoe gelopen in z'n onderbroek. "M'n oudste dochter heeft met net een broek gebracht, want ik ben in de onderbroek uit het raam gesprongen." Bang om terug te gaan is hij niet: "Ik ben altijd beroepsmilitair geweest, ze maken mij de pis niet lauw."

Bewoners over de tweede brand in korte tijd

(Advertentie)
(Advertentie)