Judoka Sanne Vermeer in actie op historische grond in Japan

27 aug 2019 - 08:12

Sanne Vermeer uit Stiens doet voor de tweede keer mee aan de WK judo. De kampioenschappen gingen zondag van start en duren acht dagen. Vermeer komt woensdag in actie. De judoka is nog maar 21 jaar, maar schuurt nu al tegen de wereldtop aan. "Het is wel bijzonder dat ik daar straks mag staan", zegt ze over de Budokan-arena in Tokio, Japan.

Sanne Vermeer - Foto: www.orange-pictures.nl

Vermeer is op dit moment de nummer acht van de wereld. Een van de mooiste momenten in haar nog maar korte carrière beleefde ze een aantal maanden geleden. In Minsk in Wit-Rusland pakte ze brons op het Europees kampioenschap. "Daar was ik echt zo blij mee. Op zo'n podium staan met een medaille is echt heel cool."

Toch was het niet eens heel verrassend. Vermeer is een groot talent en werd in verschillende jeugdklassen wereldkampioen. "Maar de stap naar de senioren is wel groot. Ik ben nu de nummer acht van de wereld, maar de stap naar de echte wereldtop is echt nog wel heel groot."

Geen baalgevoel

In Minsk verloor ze in de halve finale van de nummer één van de wereld, Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. Zij steekt er met kop en schouders bovenuit. "Zij is wel de favoriet ja. Zij is echt heel goed." Toch was Vermeer niet echt kansloos. "Ik kijk niet met een baalgevoel terug op die wedstrijd. Ik maakte eigenlijk geen fouten. Ja, in het begin eventjes en ik kreeg meteen een punt tegen."

Twee Friezen

Aan het begin van het wereldkampioenschap zaterdag kwamen twee Friezen in actie. Naast Vermeer was dat Tornike Tsjakadoea bij de mannen. Tsjakadoea, uit Leeuwarden, lag echter in de eerste wedstrijd al uit het spel. Margriet Bergstra uit Lemmer raakte geblesseerd en moest daarom het WK gedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Bysûndere lokaasje

"Ik ben fit en heb er zin in", zegt Vermeer. Dat het WK in de Budokan wordt gehouden, maakt het nog specialer. "Anton Geesink werd in de hal wereldkampioen. Het is historische grond. Ik ben vier keer in Japan geweest, maar eigenlijk altijd voor trainingen. Ik heb Budokan wel van buiten gezien en dat is al indrukwekkend."

De hal staat bekend om zijn popconcerten van onder andere The Beatles, en om de prestaties van Anton Geesink, die in 1964 de eerste Nederlandse Olympisch kampioen judo werd. Hij won in de finale van de Japanner en thuisfavoriet Aiko Kaminaga. Dat was nogal een stunt in het judogekke land. "Je merkt wel dat ze in Japan van judo houden. In Nederland gaan kinderen vaak op voetbal, maar in Japan gaan ze bijna allemaal op judo."

Foto: Omrop Fryslân

Het is niet zo dat Sanne Vermeer zomaar eventjes een medaille ophaalt in Tokio. "De stap naar de echte wereldtop is echt nog wel groot, maar het is ook weer niet zo dat het onrealistisch is. Ik ben tevreden als ik het maximale eruit haal. Hoe ver ik daarmee kom, vind ik nog lastig in te schatten."

Daar komt ook bij dat als ze al gauw Agbegnenou tegenkomt, het ook lastiger wordt. "Maar de hele wereldtop is hier. Er zijn eigenlijk bijna geen slechte judoka's aanwezig."

Op de Olympische Spelen mag er maar één deelnemer per land meedoen, maar dat is bij het WK anders. Zo heeft ze meer concurrenten uit landen als Japan. En uit Nederland, want Juul Fransen doet ook mee. Zij is momenteel de nummer zes van de wereld.

"Met de Olympische Spelen ben ik nog niet bezig"

En met die Juul Fransen hebben we meteen ook haar concurrent voor de Olympische Spelen genoemd. De judobond en NOC*NSF bepalen wie de Nederlandse kandidaat van de Spelen wordt. Maar de ranglijst zal daar natuurlijk een grote rol bij spelen. In 2016 ging niet Fransen, maar Annicka van Emden naar de Spelen.

Nu gaat het tussen Fransen en Vermeer. "Maar ik ben daar nog niet mee bezig. Dat heeft geen zin. Ik moet zelf beter worden en wedstrijden winnen. Alleen dat heb ik in eigen hand." Fransen haalde vorig jaar de finale van het WK in Bakoe in Azerbeidzjan, die ze verloor van Agbegnenou. Op het EK werd ze echter in de tweede rond al uitgeschakeld.

Vermeer komt woensdag 27 augustus in actie in Tokio. Ze doet mee in de klasse tot en met 63 kilo. Vermeer werd eerder al wereldkampioen bij de junioren en de kadetten. Vorig jaar werd ze in de tweede ronde al uitgeschakeld op het WK.

(advertinsje)
(advertinsje)