Dorpsbelang Oosterzee wil nieuwe golfbreker, maar provincie werkt niet mee

26 aug 2019 - 12:23

Het strandje van Oosterzee aan het Tjeukemeer wordt beschermd door een golfbreker in het water. De golfbreker is echter na 25 jaar toe aan onderhoud, met name het stuk boven het water moet vernieuwd worden en dat zal zo'n 10.000 euro kosten. Dorpsbelang Oosterzee wil de breker vernieuwen, maar provincie Fryslân wil volgend hen nog niet meewerken. "Dat is vreselijk frustrerend," zegt Toine Trommelen. "We horen in de media over 'mienskip' en initiatieven van de dorpen, maar dit wordt gewoon afgekapt. Wij willen tot een oplossing komen, maar dat idee hebben we van hen niet."

Doarpsbelang Eastersee wol nije golfbrekker, mar provinsje wurket net mei

Het strand is zo'n 25 tot 30 meter lang en het zand op het strandje wordt op z'n plaats gehouden door de golfbreker. Die zorgt ervoor dat het zand niet wegspoelt. Maar het hout van de breker wordt slecht.

"Hij is aan onderhoud toe, vooral boven water," zegt Guus Verhoef van het dorpsbelang. "In verband met de veiligheid van de zwemmers is dat belangrijk, vooral kinderen die er gebruik van maken om naar het diepere gedeelte te lopen, om hen veilig die kant op te brengen. Eigenlijk zou er een nieuw bovenstuk gemaakt moeten worden."

Splinters

Er is al het een en ander voorgevallen. "We hebben al splinters meegemaakt. Je ziet er ook gaten in zitten, dus als jongens of meisjes met hun enkels erin vast komen te zitten en ze breken iets, wie is er dan verantwoordelijk voor de gevolgen van het ongeval?", vraagt Verhoef zich af.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Dorpsbelang ging in gesprek met de provincie, maar die wil nog niet meewerken. "Dat is voor ons ook een verrassing: de Provincie wil absoluut geen geld betalen. We zoeken een oplossing in de richting van een kernbudget, maar de provincie zegt gewoon: nee, we hebben geen geld," geeft Toine Trommelen van het dorpsbelang aan.

Voor een deel

"Wij zijn al heel blij als ze voor een deel meedoen," zegt Trommelen. "Dat wij bijvoorbeeld de arbeid leveren en dat het Wetterskip of de Provincie met materiaal komt, dan maken wij het in orde voor de komende 20 jaar. Dan kan iedereen van het strandje genieten. We hebben een passantenhaven en ook veel inwoners die veel gebruik maken van het strand."

Guus Verhoef en Toine Trommelen van Dorpsbelang Oosterzee

(Advertentie)
(Advertentie)