Doelstelling ONS Sneek en Harkemase Boys nog onduidelijk: "Kom over vijf weken maar weer eens terug"

25 aug 2019 - 22:02

Harkemase Boys en ONS Sneek zijn ook dit seizoen weer de twee Friese voetbalclubs op het één-na-hoogste amateurniveau. Wat kunnen we dit seizoen van ze verwachten in de derde divisie?

De Fryske derby Harkemase Boys - ONS - Foto: www.orange-pictures.nl

Dit weekend speelden de beide ploegen de eerste competitiewedstrijd, met wisselend succes. Harkemase Boys won met 2-0 van VVOG, terwijl ONS Sneek met 6-0 onderuit ging tegen Jong Almere City.

Selectie Harkemase Boys

Er zijn dit jaar weer veel wisselingen in de selectie van Harkemase Boys. Tien spelers zijn nieuw op sportpark De Bosk.

Transfers bij Harkemase Boys

Nieuwe Speler (oude club) Vertrokken Speler (nieuwe club)
Kevin Bakels (VV Jobbegea) Jouke Bosje (Drachtster Boys)
Frits Dantuma (ONS Snits) Nourredine Boutzamar (SC Genemuiden)
Curty Gonzales (ONS Snits) Simon IJzerman (Alcides)
Volken Huisman (wie stoppe) Kevin Mennega (ACV)
Menno Dijkstra (VV Eastermar) Jochem van Putten (DOS Kampen)
Pim ten Have (Excelsior '31) Jens Jurn Streutker (SC Genemuiden)
Max de Jong (SC Cambuur) Johnny de Vries (Staphorst)
Roelof de Jong (SC Genemuiden)
Kasper Oldenburger (FC Emmen)
Gerald Postma (Jong FC Grins)

Trainer Hans de Jong is ook nieuw. Hij ziet dat de selectie er sterker op is geworden. "In de breedte zijn we veel beter. Dat kun je ook aan de wissels zien. Als die erin komen, wordt het niet minder. Dus dan heb je zestien, zeventien, achttien man die allemaal kunnen spelen. Dat wordt een uitdaging."

Aanvoerder Henny Bouius vindt het lastig om de kwaliteit van de nieuwe selectie te vergelijken met die van een jaar geleden. "Toen hadden we een mooi jaar, en een hele hechte groep. Dat moet nu weer."

"Ik vind het lastig om te zeggen of we dit jaar beter zijn", zegt Bouius. "Dat moet nog blijken."

Selectie ONS Sneek

Zijn zij er beter op geworden? Trainer Paul Raveneau van ONS Sneek: "We missen vlieguren. Maar daarentegen zijn we dynamischer geworden, balvaardiger, sneller. Maar hoe zich dat nou gaat verhouden met vorig jaar, dat gaan we nog zien."

Transfers bij ONS Sneek

Nieuwe Speler (oude club) Vertrokken Speler (nieuwe club)
Wesley Tankink (Pelikaan S.) Yumé Ramos (Flevo Boys)
Pieter Mulder (Hollandia) Michael Lanting (Go Ahead Kampen)
Sidney de Jong (SC Cambuur) Curty Gonzales (Harkemase Boys)
Joep van de Haar (SC Cambuur) Frits Dantuma (Harkemase Boys)
Jordy den Hoedt (SC Cambuur) Martijn Barto (Blauw Wit '34)
Nick Kleen (SC Cambuur) Tim Oosterbaan (Zeerobben)
Oege-Sietse van Lingen (SC Cambuur) Serge Fatima (HHC Hardenberg)
Rannick Schoop (SC Hearrenfean) Ruben Pijlman (SC Cambuur)
Tyson dos Santos (Oranje Nassau) Ale de Boer (gestopt)
Ruendel Martina (Oranje Nassau) Klaas de Vries (leger nivo)
Han van Dijk (VV Hearrenfean)

Nick Kuipers is aanvoerder, en met zijn dertig jaar één van de ouderen. "Leeftijd is ook maar een getal."

Volgens Kuipers heeft zo'n jonge selectie niet alleen maar voordelen. "Je mist wel wat ervaring denk ik. Maar de ploeg is nou eenmaal deze weg ingeslagen."

Doelstelling Harkemase Boys

Andere clubs in de derde divisie hebben hoge verwachtingen van Harkemase Boys. Trainer Hans de Jong durft geen harde doelstelling uit te spreken. "Daar kan ik op dit moment geen zinnig woord over zeggen."

"Ik kan wel roepen dat we kampioen gaan worden, maar dat is heel lastig nu. Als het even kan willen we meedoen in de periode. En de beker hebben we vorige week een goeie slag in geslagen. Dat speelt hier enorm, dus dat is wel belangrijk. Kom over vijf weken maar terug, dan kunnen we wel weer eens kijken."

Een periode, en een mooie profclub als tegenstander in de beker, dat is ook wat aanvoerder Henny Bouius wel ziet zitten. "Het zou mooi zijn als we kunnen strijden om een periode. En in de KNVB-beker een beetje aardig loten."

"Ik speel hier nu zes jaar, en al die tijd hebben we nog nooit een leuke loting gehad, dus dat willen we heel graag."

Doelstelling ONS Sneek

Over de doelstelling wil ONS-trainer Paul Raveneau bijna niets kwijt. "Het is met zeven nieuwe ploegen nogal lastig om daar wat over te zeggen." Aanvoerrder Nick Kuipers is optimistisch: "We hebben wel een goeie voorbereiding gehad. Al zag je dat tegen Jong Almere City dus niet."

Raveneau heeft vooral jonge spelers aangetrokken. Een behoorlijke groep spelers van ouder dan dertig ging weg. Jongens die lang bij ONS speelden. Daar kwamen vooral jonge spelers voor terug.

"Je moet toch afwachten waar die jongens staan", zegt Raveneau. "Vorig jaar had je meer spelers die wisten waar een wedstrijd om vroeg. Nu heb je sommige spelers die nog moeten wennen aan dit niveau."

"Bij sommigen moet je afwachten of ze dit niveau aankunnen, maar misschien zijn er ook wel spelers die te goed zijn. Het is nog wat onvoorspelbaar."

Verrassing Harkemase Boys

De ogen moeten bij Harkemase Boys dit jaar worden gericht op de pas negentienjarige Max de Jong, zegt aanvoerder Bouius. "Die doet het fantastisch, die kan zich redden."

De Jong komt over van Cambuur. "Ik vind het heel mooi om te zien dat hij er meteen staat, en het zo goed doet", zegt Bouius. "Die moeten we in de gaten houden."

Trainer Hans de Jong vindt dat zijn ploeg het van het groepsgebeuren moet hebben. "We hebben zoveel specifieke kwaliteiten, en ik denk dat we regelmatig uitblinkers hebbem. Als groen, daar gaat het om, kunnen we het heel aardig doen."

Het team dus, dat is het belangrijkste volgens de coach. "Het klinkt misschien wat scheef, maar het is wel zo. Als we het samen doen, is er wat te halen."

Verrassing ONS Sneek

Op de vraag op welke Sneker speler we dit seizoen moeten letten, zegt trainer Paul Raveneau: "Dat is op basis van deze wedstrijd tegen Jong Almere City wat lastig, hahaha."

"Maar als ik er één moet kiezen, zou ik Oege-Sietse van Lingen noemen. Die kan de hele linkerkant bestrijken. Dat is er eentje."

(advertinsje)
(advertinsje)