'Circusartiest' grijpt winst in fierljepcompetitie

25 aug 2019 - 16:34

Jaco de Groot is de winnaar geworden van de nationale fierljepcompetitie. In vier wedstrijden sprong hij de verste afstanden. In de slotwedstrijd, op It Heidenskip, was de verste sprong voor Thomas van Midden. Met 20.49 meter sprong hij verder dan alle anderen.

Met de winst in de nationale competitie is De Groot favoriet voor het NK. Dat is zaterdag in Zegveld.

"Het was moeilijk springen," zegt De Groot, "maar ik zat lekker in de stok." In zijn laatste sprong dreigde De Groot buiten de sector uit te komen, maar met een acrobatentruuk kon hij de stok recht houden.

"Dat betekent misschien ook wel dat ik fit ben. Ik ben de baas over de stok, en de stok niet over mij."

Jaco de Groot sprong in de slotwedstrijd met 20.41 de tweede afstand van de dag. Nard Brandsma was de beste Fries, met 20.08.

Thewis Hobma kwam niet verder dan 19.97. Daarmee werd hij vierde in It Heidenskip. In de eindstand van de nationale competitie staat Hobma tweede, achter De Groot.

Vorig jaar wilde Hobma eigenlijk stoppen met springen, maar nu springt hij zijn beste seizoen ooit. "Hoe ouder hoe beter", zegt hij. "Plezier staat voor mij voorop."

Of hij na dit seizoen wel echt stopt, daar zegt hij nu niets over.

Marrit van der Wal won bij de vrouwen met 16,46. Femke Rispens was de beste bij de meisjes met 16,19. Daarmee sprong ze verder dan de nummer twee bij de vrouwen, Sigrid Bokma. Zij haalde 15,36.

Van der Wal heeft dit jaar alle wedstrijden waar ze aan meedeed ook gewonnen. Ze is favoriet bij het komende NK, maar de winst is nog niet zeker, zegt ze. "Het NK is anders. Nu spring je voor de afstanden, om het NK te halen. Straks spring je om het te winnen."

Reinier Overbeek was de beste bij de junioren. Hij sprong 17,93 meter. De verste sprong van de jongens kwam van Peter Faber met 17,77.

De volledige uitslag is te vinden op de website van pbholland.

Trefwoorden: 
fierljeppen
(advertinsje)
(advertinsje)