Fryslân Fêstlein: "Dertig jaar lang met de familie weg op een bijzondere boot"

23 aug 2019 - 17:07

Van waterangst in Boornzwaag tot een persoonlijke overwinning op Ameland. Deze zomer heeft Omrop Fryslân voor de zomerserie Fryslân Fêstlein de mooiste vakantiefoto's verzameld. Deze laatste keer zijn we op bezoek bij de familie Hoeksma, die dertig jaar met de boot De Sperwer over de Friese wateren voer.

Fryslân Fêstlein diel 18 (lêste): 'Al 60 ier mei de famylje fuort'

"Hier zie je een deel van onze familie", begint Baukje haar verhaal, terwijl ze naar haar foto wijst. "Hier zitten wat broers en een aantal zussen. Daarnaast zit nog een vriendin van toen aan een ijsco. Wij lagen waarschijnlijk bij een eiland, maar waar het precies was, dat durf ik niet meer te zeggen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Baukje kijkt rond om te zien of een van haar familieleden het weet. "Volgens mij ergens tussen Grou en Earnewâld", probeert een broer mee te denken. "Het was in elk geval in 1977, dat weet ik wel."

Ik heb liever dat ze erbij komen, dan dat ze weggaan.

Baukje Pool

"Wij gaan al zolang met de familie op pad", zegt Baukje enthousiast. "We gaan elk jaar met de hele familie weg. We zijn intussen al met 45, omdat de generatie van kleinkinderen er ook bij komt natuurlijk", vervolgt Baukje haar verhaal. "Maar ik heb liever dat ze erbij komen, dan dat ze weggaan", knipoogt ze.

De Sperwer

De boot op de foto is van Geke, de zus van Baukje. Ze heeft de boot dertig jaar lang gehad. "We hadden het schip De Sperwer gekocht van de familie Zetzema", begint Geke haar verhaal. "Begin jaren 70 hebben we die gekocht en het werd voor ons een bijzondere boot", zegt ze vol vuur. "We zijn altijd met de familie met de boot weggeweest en hebben er veel op beleefd."

Baukje en Geke over hun tijd met de familie op de boot

Kantje boord

"Het mooiste dat ik heb meegemaakt, was een ongelukje", lacht Geke, terwijl ze haar zus aankijkt. "Mijn zus en ik zaten een keer op de boot, op de Wide Ie bij Grou", haalt zij de herinneringen boven. "Het was een geweldige dag, met prachtig weer met volop zon. Ik lag toen achter op het dek, met een paar kussens en een boek in mijn handen."

Geke onderbreekt haar verhaal even om haar lachende zus. "Toen kwam er ineens een zomerse dwarrelwind aan. Ik zag hem aankomen en riep meteen naar mijn zus dat ze de fok los moest doen. Maar mijn zus trok hem per ongeluk aan. Toen kwam de wind eronder natuurlijk en ging de boot bijna om. Gelukkig viel het wel een beetje mee, maar mijn spullen lagen wel allemaal in het water", zegt Geke. "Die moesten we eerst uit het water vissen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Fryslân Fêstlein

Zes weken lang heeft Omrop Fryslân verschillende reportages gemaakt over de mooiste Friese vakantiefoto's. Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere verhalen? Bekijk hier alle achttien foto's terug.

(Advertentie)
(Advertentie)