Freedsmerk over afval scheiden: "Ik heb een grote container en alles past erin!"

Hoe bereik je dat mensen preciezer worden in het scheiden van afval? Door het restafval te wegen en daar een maximum aan te stellen, bedachten ze in Heerenveen. En dat pakte goed uit. er wordt nu beter gescheiden en veel minder in de grijze container gegooid, blijkt uit de cijfers. Wat zeggen de mensen op de Leeuwarder vrijdagmarkt erover?
© Omrop Fryslân, René Koster
Op de vrijdagmarkt waren veel mensen opvallend kritisch. "Ze houden ons voor de gek. Wat wij apart inzamelen, gooien de verwerkers gewoon weer bij elkaar. U gelooft me niet? Nou, het is wel zo!"

Bij de buurman...

Anderen vrezen dat de strenge regels tot afvaltoerisme leiden. "Of dat ze het in de container van buurman gooien!" "Ik let er nooit op, ik gooi gewoon alles in de grijze container. We betalen er uiteindelijk genoeg voor", was ook een van de opmerkingen.
Groenteboer Boonstra vertelde dat hij thuis bedrijfsmatig een volledige 'milieustraat' heeft. "Het GFT-afval kost mij 70 euro per ton, het restafval wel het dubbele. Moet je eens zien wat dat scheelt per jaar. Daar kan ik wel van naar de Bahama's!"
De meesten vertelden echter thuis alles netjes te scheiden. Ook zonder financiële prikkel, al zou die misschien wel extra kunnen helpen: "Mijn vrouw let erg op de centen, dus dan komt het bij ons wel goed!"
De Leeuwarder vrijdagmarkt over het scheiden van afval