Brandweer Surhuisterveen zet bloemetjes buiten voor 150-jarig bestaan

23 aug 2019 - 10:57

Reden voor een feestje in Surhuisterveen. De brandweer van het dorp bestaat zaterdag namelijk 150 jaar. Dat wordt onder andere gevierd met een defilé van oude brandweerwagens, er zijn demonstraties en kinderen kunnen hun brandweerdiploma behalen. Het dorp kreeg kortgeleden nog een nieuwe kazerne.

De nije kazerne fan Surhústerfean - Foto: Brandweer Fryslân

Het corps bestaat op dit moment uit veertien vrijwilligers. Een van hen is Joop Numan. Hij is 25 jaar brandweerman geweest. Het begon allemaal toen een dorpsgenoot tegen hem zijn dat hij het vak net wat voor hem vond. "Daar moest ik wel even over nadenken, want ik was meer een sportief figuur dan technisch. Maar ik heb er toch 25 jaar met veel plezier gezeten."

Uiteindelijk kreeg Numan het te druk met alle dingen die hij eromheen deed, dus besloot hij ermee op te houden. Nu is hij betrokken bij de organisatie van de festiviteiten. Maar er is veel veranderd in een kwart eeuw.

Een en al elektronica

"Ik mocht er afgelopen week even op uit in een nieuwe wagen en toen dacht ik: vroeger hadden we niks in de auto, alleen een stuur en een toeter. Tegenwoordig is het een en al elektronica. Prachtig!"

Joop Numan vertelt over het jubileum

De festiviteiten gaan zaterdag van start met een defilé van 35 brandweerwagens op het Torenplein. "Van heel oud, bijvoorbeeld de pompkar, tot de moderne auto waar de brandweer van Surhuisterveen nu in rijdt", legt Numan uit. Daarnaast zullen er verschillende demonstraties zijn en activiteiten voor kinderen.

Er zal ook aandacht worden besteed aan het werven van nieuwe vrijwilligers voor de brandweer. Het corps bestaat nu uit veertien leden, maar daar kunnen altijd nog meer bij. "Je moet er wel heel goed over nadenken, want je komt ook voor klussen te staan die niet altijd even makkelijk zijn. En je moet natuurlijk wel in de omgeving wonen."

(advertinsje)
(advertinsje)