Smallingerland ambieert de titel European City of Sport

22 aug 2019 - 13:45

De gemeente Smallingerland heeft zich voor 2020 kandidaat gesteld als European City of Sport. De Europese prijs moet de sport in de gemeente een impuls geven. In september komt er een jury langs die moet besluiten of Smallingerland de titel ook in de wacht sleept.

Swimbad De Welle yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Maar wat houdt dat precies in, European City of Sport? "Eigenlijk geeft het aan dat je de sport hoog in het vaandel hebt en dat je sport aan zoveel mogelijk mensen ten goede wil laten komen", legt burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland uit. "Je laat zien dat je als gemeente goed accommodaties hebt en dat je veel activiteiten onderneemt om mensen aan het bewegen te krijgen."

Veel accommodaties

Volgens Rijpstra heeft Smallingerland veel te bieden op het gebied van sport. Er zijn veel accommodaties in alle dorpen, zoals sportvelden, sporthallen en zwembaden. "We willen ouderen ook meer aan het bewegen krijgen. Zo kunnen we eenzaamheid tegengaan en hun mobiliteit bevorderen. Dat zijn allemaal activiteiten die je in zo'n European City of Sport-jaar kunt bevorderen."

Boargemaster Jan Rijpstra - Foto: Rijksoverheid

In september komt er een jury langs. Rijpstra denkt op dit moment geen concurrenten te hebben in de provincie, maar dat maakt het niet perse makkelijker. "Je moet wel een bepaalde score halen. Je moet boven de acht punten gemiddeld scoren op alle verschillende terreinen."

Rijpstra was eerder burgemeester van Noordwijk in Zuid-Holland. Die gemeente is ook European City of Sport geweest. "Ik weet precies wat het een gemeente kan brengen. Met die titel mag je trots zijn op wat je hebt bereikt."

Uitslag

Smallingerland zal begin december te horen krijgen of ze de titel op haar naam mag zetten. "Begin december worden de certificaten en de vlag uitgereikt in het Europees Parlement. Dan komen alle City's of Sport van Europa bij elkaar en wordt de Europese hoofdstad bekendgemaakt."

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland

(Advertentie)
(Advertentie)