Moet rol umpire bij IFKS skûtsjesilen veranderen?

21 aug 2019 - 16:22

Wat is de rol van de umpire bij de IFKS en moet die blijven zoals hij is?Die vraag hangt enkele dagen nadat het kampioenschap is afgelopen nog in de lucht. Dit jaar was de umpire, oftewel de scheidsrechter, dwingender aanwezig en dat leverde vorige week ergernis op. Met name bij schipper Ulbe Zwaga van het skûtsje Waaksdom, die gediskwalificeerd werd.

Foto: Omrop Fryslan

De umpire is sinds enkele jaren een vaste waarde bij het kampioenschap. Hij oordeelt live op het water en kan straffen uitdelen. De schipper moet dan een rondje varen. Dit jaar was het ook zo dat als een schipper zijn straf niet opvolgde, de umpire zelf naar de protestkamer moest. Dat gebeurde bij schipper Ulbe Zwaga die zijn strafrondje niet uitvoerde, Hij werd gediskwalificeerd en was daar razend over.

Volgens Harm Kuipers, voorzitter van de wedstrijdcommissie van de IFKS, is de rol van de umpire belangrijk. "Hij is er niet voor niks bij betrokken een jaar of vier geleden. Toen hebben wij ingezet op meer veiligheid op het water en er omheen. En één aspect was, het duidelijker krijgen voor schippers dat zij zich aan de regels houden. Zo is de umpire ontstaan."

Verplicht naar protestkamer

De verplichting voor de umpire om naar de protestkamer te stappen, heeft een goede reden volgens Kuipers. "Eerder was het: de umpire mag. Nu is het: de umpire moet. Dat is om te voorkomen dat het afwegingsmoment volledig bij de umpire ligt."

IFKS-scheidsrechter Jos Spijkerman heeft achteraf in de media uitspraken gedaan, dat hij er niet gelukkig mee was en het anders zou willen hebben. Kuipers: "Dat mag hij vinden en in de evaluatie zullen we het daar ook met hem over hebben. Maar voorlopig hebben wij daar nog geen mening over. Maar ik snap wel dat hij zegt: nu móet ik wat, terwijl ik dat eigenlijk liever niet doe, de schippers moeten dat doen. Jos vindt eigenlijk dat hij daar niet toe verplicht moet worden. Dus dat is een punt van discussie de komende jaren."

Meer umpires niet wenselijk

Volgens Kuipers heeft het ook geen zin om meerdere scheidsrechters aan te stellen, ook al valt het misschien niet mee voor één umpire om het hele wedstrijdveld te overzien. "Hij is niet aangesteld om alles te zien, maar om extra veiligheid te creëren. Dat is goed gelukt. Maar sluitend met nog meer umpires, dat moet je niet willen. Het blijft een spelletje van schippers onderling. Met drie, vier umpires op het water wordt het een soort verkeerstuin."

Harm Kuipers, voorzitter van de wedstrijdcommissie van de IFKS, over de rol van de umpire

(advertinsje)
(advertinsje)