Studenten duiken mee naar het 18e-eeuwse scheepswrak bij Stavoren

21 aug 2019 - 07:24

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is begonnen met een groot onderwateronderzoek naar het wrak van de Stavoren 18, een schip uit de 18e eeuw dat in het IJsselmeer net buiten Stavoren ligt. Het onderzoek duurt tien dagen. Bijzonder is dat niet enkel professionele duikers deelnemen, maar dat ook studenten het wrak mogen bekijken.

Vrijwilligers van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water ontdekten het schip in 1999. Zo nu en dan werd er gedoken op de locatie waar het schip ligt. "Zo is er ook een lepel uit 1751 naar boven gekomen," legt verslaggever Wytse Vellinga uit. "Dat zegt wat over hoe oud het schip is."

Hoe is het schip eraan toe?

"Men is met name benieuwd naar hoe het schip er aan toe is. Dat is moeilijk te zien, omdat het in ondiep water ligt en door de stroming van het IJsselmeer is het lastig op de foto te zetten."

Onderwaterarcheologie

Voor de studenten die wel meedoen, gelden er strenge regels. "Er zijn strenge eisen om mee te doen aan onderwaterarcheologie. Maar dit is wel een kans om mensen eens naar een echt wrak te laten duiken, natuurlijk wel onder begeleiding. Maar de omstandigheden zijn niet gevaarlijk. Er is wel stroming, maar ook weer niet zoveel dat men meegesleurd wordt."

Het schip blijft echter onder water liggen. "Ze zullen kijken of men onder water een bescherming over het schip heen kan brengen. Er wordt gekeken hoe het erbij ligt, en dan laat men het rustig achter."

Het wrak van een eerder schip, de Stavoren 18 - Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Verslaggever Wytse Vellinga over het wrak van de Stavoren 18

(advertinsje)
(advertinsje)