Proef met vissen naar spullen MSC Zoe krijgt vervolg, zee nog lang niet schoon

20 aug 2019 - 21:49

Rijkswaterstaat geeft een vervolg aan een proef met vissers die spullen uit de zee vissen. De gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe zijn nog elke dag zichtbaar. Aan het begin van dit jaar verloor het schip meer dan 300 containers in de Noordzee boven de Friese eilanden. Veel spullen zijn aangespoeld, maar de zee is nog lang niet schoon.

Foto: Omrop Fryslân, Alle Faber

Volgens Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat is een vervolg met de vissers nodig: "Het is gebleken dat het best wel kansrijk is om de gebieden boven Schiermonnikoog en Ameland zo schoon mogelijk te vissen, want helemaal schoon zal niet lukken. Dat hebben we gevraagd aan de vissers van de LO-28 en die is daar nu volop bezig om in achttien dagen in totaal het hele gebied zo schoon mogelijk te krijgen met aangepaste netten."

Door de eerdere pilot weten ze ongeveer waar de meeste rommel ligt. De Feijter: "In de twee gebieden waar we nu weer laten vissen, blijkt best veel boven te kunnen komen. Dan is het aannemelijk dat daar in de buurt ook nog wel spul ligt." Er wordt nu geprobeerd het hele gebied te bevissen.

In het Nederlandse deel van het gebied waar de MSC Zoe de containers verloor, moet nog een kleine 300 ton aan spullen liggen, zegt De Feijter. "Dat zal de LO-28 zeker niet boven halen, maar goed, alles is meegenomen. We willen er toch alles aan doen om zoveel mogelijk boven te halen op een efficiënte manier."

Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat

De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen van de wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)