Er komt een volledig onderzoek naar instorten dak van AZ-stadion

20 aug 2019 - 16:52

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een volledig onderzoek naar het deels instorten van het dak van het stadion van AZ in Alkmaar. Dat volgt op het verkennende onderzoek van de afgelopen dagen. "We willen achterhalen wat er is gebeurd. We denken dat er veel veiligheidswinst te boeken is en dat er lessen te leren zijn. Niet alleen voor het AZ-stadion, maar voor de sector in den brede", zegt een woordvoerder van de raad. Bij de bouw waren drie Friese bedrijven betrokken.

Foto: ANP

Na de eerste verkenningen heeft de onderzoeksraad al geconcludeerd dat de lasverbindingen in het dak bezweken zijn. Op andere plaatsen zijn breuken en verdachte plekken gevonden, waardoor het risico bestaat dat het dak ook daar naar onderen komt. De Friese bedrijven die betrokken waren bij de bouw zijn ingenieursgroep Romkes uit Sint Nicolaasga en de failliete bedrijven Jan de Roos Mantage en Hardstaal, beide uit Lemmer.

Het onderzoek van de raad duurt waarschijnlijk iets minder dan een jaar. Dat wil niet zeggen dat het AFAS-stadion van AZ tot die tijd dicht blijft. Dat is aan AZ en de gemeente Alkmaar, zegt de raad.

(Advertentie)
(Advertentie)