Gouden plaat op Lowlands voor Joosts 'Scandinavian Boy': 6 miljoen streams

De Friese rapper Joost heeft een gouden plaat met zijn nummer 'Scandinavian Boy'. Het nummer is op Spotify, het grootste platform om muziek te streamen, al meer dan 6 miljoen keer beluisterd. Joost kreeg de gouden plaat uitgereikt onder zijn optreden op het festival Lowlands.
Joost op de tweede dag van het festival Lowlands © ANP
Hij stond op het podium in een boxershort met de Friese pompeblêden. Vlak voor hij het nummer 'Scandinavian Boy' zou inzetten, werd hij onderbroken en kwam een persoon met de gouden plaat uit de coulissen vandaan.
De 21-jarige Joost bracht 'Scandinavian Boy' uit in 2017. Het is het openingsnummer van het album met dezelfde naam.
Naast Lowlands stond Joost het afgelopen weekend ook op het Belgische festival Pukkelpop. Daar stond hij voor tienduizenden mensen op het hoofdpodium. De recensies van beide optredens waren positief.

Eenhoorn Joost

Joost Klein groeide op in Britsum en Stiens. Een paar jaar geleden werd hij bekend als Eenhoorn Joost met filmpjes op YouTube. Vier jaar geleden zat hij daarom al eens aan tafel bij Omrop Fryslân. Een fragment daarvan heeft hij dit jaar gebruikt bij zijn nummer 'Agoeie.'
Een single krijgt in Nederland de status 'goud' als het 40.000 keer verkocht of gedownload is. Als een nummer 150 keer gestreamd wordt op bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Apple Music, telt het als één download.