Noordelijke omroepen op hoorzitting tegenover Rijkswaterstaat over MSC Zoe

20 aug 2019 - 15:03

Omrop Fryslân en RTV Noord hebben op een hoorzitting aan Rijkswaterstaat duidelijk gemaakt dat de omroepen meer willen weten over wat er in de containers zat die begin januari van het vrachtschip MSC Zoe vielen. Dat is namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk.

Foto: Haveriekommando

De twee omroepen willen de gegevens boven tafel hebben. "We willen weten wat er met ons waddengebied gebeurt en wat er op die stranden terechtkomt", vertelt Omrop-datajournalist Eva Meesterberends, die bij de hoorzitting was.

Informatie nog niet duidelijk

Om aan de gegevens te komen, hebben de omroepen een verzoek ingediend bij Rijkswaterstaat, want die heeft de gegevens wel gekregen van de rederij MSC Zoe. Maar de informatie die tot nog toe is gedeeld, is volgens de omroepen nog steeds niet duidelijk: "We hebben wel een groot deel van de correspondentie gezien tussen de bedrijven die de spullen vervoeren", vertelt Meesterberends. "En we hebben lijsten gekregen waarop min of meer staat wat er in de containers zit. Maar bij sommige containers staat er alleen een nulletje, dus daarmee kunnen we nog niets. Of er stond 'chemical products', maar dat is heel breed. Wij vonden dat niet genoeg, dus hebben we bezwaar aangetekend."

Tijdens de hoorzitting in Utrecht was het informeel gesprek tussen de partijen. "Wij hebben ons verhaal toegelicht: waarom willen we het weten, waarom zijn we het niet eens zijn met zulke summiere info. En Rijkswaterstaat heeft het juridische verhaal toegelicht."

Rijkswaterstaat bepaalt

Rijkswaterstaat bepaalt in eerste instantie zelf wat ze doen met het bezwaar van de Omrop. "Als je een Wob-procedure doet en het wordt afgewezen, dan ga je eerst in conclaaf met de organisatie die het heeft afgewezen. Dat is nu dus Rijkswaterstaat. Als we het daar niet mee eens zijn, dan zouden we het voor de rechter kunnen brengen. Maar dat is lastig, want dat kost geld. Je moet een advocaat meebrengen."

Besluiten vallen pas later. "Over een week of twee krijgen we een update van Rijkswaterstaat", zegt Meesterberends. "Het was wel een prettig gesprek."

De MSC Zoe is een van de grootste containerschepen van de wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.

(advertinsje)
(advertinsje)