Veel belangstelling voor plannen reddingsactie Sybrandy's

19 aug 2019 - 20:23

Zo'n honderd mensen kwamen maandagmiddag af op de bekendmaking van de plannen voor het redden van Sybrandy's Speelpark bij Oudemirdum. Ondernemer Sjerp Jaarsma is al een aantal weken bezig met een reddingsactie en liet zien hoe het park er uit komt te zien als het wordt verplaatst naar zijn terrein bij de Hege Gerzen. Grote afwezigen waren de natuurorganisaties, die Jaarsma nog moet overtuigen van zijn plannen.

Sjerp Jaarsma hâldt ynrinmiddei om plan Sybrandy's ta te ljochtsjen

Het doel van de middag was voor Jaarsma om alle belangstellende concreter te laten zien wat wil doen met het park. "Veel mensen denken dat het park op het strand komt, maar dat is niet zo. Het komt op een stuk grasland achter het strand, waar ik nu wipe-out activiteiten heb. Die verdwijnen dan." Jaarsma onthulde een plattegrond, die werd ontvangen met gejuich van de aanwezigen.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Na de onthulling stapte iedereen ook nog even in een bus, die een rondje door Oudemirdum en Rijs reed. Er werd even gestopt bij Hotel Jans, waar in 1926 de allereerste speeltuin van Gaasterland werd neergezet, en bij Sybrandy's Speelpark zelf. "Dit was even een trip down memory lane. Zo kan iedereen echt zien wat het zal betekenen als dit verdwijnt", vertelt Jaarsma.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Jaarsma hoopte ook op de aanwezigheid van het It Fryske Gea en Natuurmonumenten. Die twee partijen vinden het tot nog toe geen goed idee om het hele park naar de Hege Gerzen te verhuizen, omdat het een kwetsbaar gebied is voor de natuur. Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea, laat aan Omrop Fryslân weten: "Toen het strandpaviljoen van de Hege Gerzen er moest komen, waren we daar ook al niet zo voor. Uiteindelijk hebben we dat wel laten doorgaan, maar nu kunnen we hier niet zomaar ook mee akkoord gaan."

De Vries gaat komende week bij Jaarsma langs om te kijken naar wat er wel mogelijk is. Jaarsma: "Ik had ze hier vandaag ook graag gehad. Ik heb het gevoel dat sommige mensen denken dat het een Disneyland Parijs of een Walibi is, maar het is maar een heel klein parkje."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
(Advertentie)
(Advertentie)