Stichting Groene Ster Duurzaam spant toch rechtzaak aan tegen Psy-fi

19 aug 2019 - 18:28

De rechter buigt zich donderdag over de vergunning van festival Psy-fi. Ook al heeft het festival aangegeven weg te zullen uit Leeuwarden, het weerhoudt de tegenstander Stichting Groene Ster Duurzaam er niet van om toch door te gaan met procederen. De mededeling komt net op het moment dat de opbouw van Psy-fi in volle gang is.

Er wordt gekeken of het festival mag doorgaan tot twaalf uur of één uur 's nachts en of het volume niet te hoog is. De gemeente heeft een vergunning afgegeven tot een uur 's nachts, maar dat was ook het geval bij festival Welcome to the Village in juli. Toen besloot de rechter dat het festival om twaalf uur 's nachts moest ophouden met luide muziek. Wiebe Kootstra van de organisatie van Psy-fi laat weten dat ze er op voorbereid zijn. "De headlines zijn tot het einde van de avond, dus hier zullen we dan mee moeten schuiven. Maar we moeten eerst maar afwachten wat eruit komt."

Wiebe Kootstra van Psy-fi

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Theo van Gelder, voorman van Stichting Groene Ster Duurzaam, die als doel heeft om de festivals ui het Groene Stergebied te krijgen, zegt gedwongen te zijn om een zaak aan te spannen. "Vorig jaar heeft de rechter ook al bepaald dat de gemeente het geluid moest inperken met de vergunning van toen, maar toch geven ze dit jaar weer precies dezelfde vergunning af."

Theo van Gelder fan Groene Ster Duurzaam

Het geluid kun je aanpassen, maar de natuur niet

Theo van Gelder, Stichting Groene Ster Duurzaam

De Stichting komt al meer dan vier jaar in verzet tegen de festivals. Eerst was het doel om de overlast van de festivals te verminderen. Dat heeft effect gehad. bij de laatste editie van Welcome to the Village is er geen enkele klacht binnengekomen. Toch is dit niet genoeg voor de stichting. Ze richten zich nu meer op de schade op de natuur, vooral Natura-2000 gebied de Grote wielen. Hier worden de festivals niet gehouden, maar de stichting zegt wel dat de natuur hier onder te lijden heeft. "Het geluid kun je aanpassen, maar de natuur niet", aldus Van Gelder. Daarom ziet de stichting als enige oplossing dat er beter helemaal geen festivals meer worden gehouden in het Groene Stergebied.

Foppe van der Veen woont naast het Psy-fi festivalterrein

In de omgeving van de Groene Ster wonen ook mensen die juist blij zijn met de festivals. Afgelopen weekend hebben ze de crew van Psy-fi welkom geheten met een spandoek. "Het is een festival dat heel ver reikt: er komen duizenden mensen uit meer dan honderd landen. Het is een verrijking voor de stad Leeuwarden en het zet op ons op de kaart. Het is zonde als dit er straks niet meer", zegt Foppe van der Veen, woordvoerder van de buurtbewoners die helemaal niets tegen hebben op de festivals.

(advertinsje)
(advertinsje)