Stefan van der Pal: "Eerste training Elfstedenzwemtocht was zwaar, maar ik heb een goed gevoel"

19 aug 2019 - 10:54

De Leeuwarder ultra-atleet Stefan van der Pal is doodop, maar houdt een goed gevoel over aan zijn eerste serieuze lange zwemtraining voor zijn Elfstedenzwemtocht. Volgend jaar wil hij net als Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Zaterdagochtend om 10 uur dook Van der Pal in Leeuwarden bij zijn huis in het water voor een tocht op en neer naar Sloten. Het doel was om 32 uren lang te zwemmen. Zondag om exact zes uur 's avonds kwam hij het water uit. Compleet kapot, maar met een goed gevoel.

Stefan van der Pal yn it wetter - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Psychisch zwaar

Stefan van der Pal heeft met deze trainingstocht bijna zeventig kilometer gezwommen. Alleen in Sneek moest hij een stuk aan boord van het volgschip, omdat ze anders voor een dichte brug zouden moeten liggen. Van der Pal is tevreden, toch is hij zichzelf behoorlijk tegengekomen. "Het begin was erg moeilijk. De eerste tien uren dan. Er spookte van alles door m'n hoofd. Ik dacht na over het team, het eten, Wat moet ik nou? Over het roulatiesysteem voor begeleiding, dat ik het niet zou halen, dat ik maar op moest geven..."

Van der Pal heeft veel ervaring met dit type uitdagingen. Zo liep hij onder andere de Elfsteden-Ultrarun. "Die ervaring leert dat het allemaal goed komt. Dat je gewoon veel geduld moet hebben. Ik heb ook nog nooit zo ver gezwommen."

Er spookte van alles door m'n hoofd. Ik dacht na over het team, het eten, Wat moet ik nou?

Stefan van der Pal

Slapend zwemmen

Nadat alles een plek in zijn hoofd heeft gekregen, kan Van der Pal nu ook genieten. "Twee keer het Slotermeer over. Echt prachtig bij nacht. En mooie golven, echt super. Ik ben echt tevreden eigenlijk." Van der Pal kwam er ook achter dat de slaap zomaar kan toeslaan. "Op een gegeven moment viel ik half in slaap tijdens het zwemmen. Ik zwom zo het riet in. Toen moest ik maar even liggen, twintig minuten. Daarna ben ik nog een keer misselijk geweest. Het zal een combinatie geweest zijn van dat wat je eet en wat je aan water binnen kunt krijgen. Ik heb even gerust en daarna ging het weer goed."

wer op it drûge - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Stefan van der Pal

"Testen, testen en testen"

Nu Van der Pal weer aan wal staat in Leeuwarden, kan hij rustig nadenken over wat hij allemaal nodig heeft voor zo'n monstertocht van 200 kilometer. Dat was ook het belangrijkste doel van deze tocht. Van der Pal en zijn team willen goed op elkaar zijn ingespeeld als hij volgend jaar aan zijn tocht begint. "Ik zie heel erg veel positieve punten maar er is nog genoeg om over na te denken", sa seit Van der Pal. "Ik heb nog een jaar. Dat is meer dan genoeg tijd. Als het eten maar goed geregeld is. De afstand maakt niet zoveel uit. Of het nou 72 kilometer is of 150. We moeten in ieder geval veel testen, testen en testen."

Van der Pal loopt al een aantal jaren rond met het idee voor een zwemtocht bij de elf steden langs. Hij zwom de tocht in estafettevorm al eerder in 2011. Om zich goed voor te bereiden heeft hij in zijn garage een speciaal zwembad laten plaatsen, een zogeheten 'endless pool'. Daar kan hij tegen een straalstroom in lange stukken zwemmen. Meer informatie over Stefan van der Pal en zijn zwemtocht is te vinden op www.stefanvanderpal.nl

(advertinsje)
(advertinsje)