14-jarige Leroy wil jeugd betrekken bij Indië-herdenking

15 aug 2019 - 22:14

De 14-jarige Leroy Dörfel uit Heerenveen wil de jeugd meer betrekken bij de Indië-herdenking. Volgens hem moeten jongeren zich bewuster worden van het feit dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat wij onze vrijheid mede te danken hebben aan de veteranen.

Leroy Dörfel sprekt de feteranen ta - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Leroy sprak donderdag bij de jaarlijkse Indië-herdenking in Heerenveen. Zijn opa Bob zat in een 'Jappenkamp' en kon dat volgens Leroy overleven omdat hij zo lekker kon koken. Daarom waren de Japanners net wat zuiniger op hem. "Vrede is niet vanzelfsprekend", zo zei Leroy in zijn speech. "Ik ben de veteranen dankbaar dat zij een einde aan de oorlog maakten. Zo kregen de mensen hun vrijheid terug. Dank u!"

Van der Zwan

Leroy kreeg een groot applaus van de aanwezige veteranen en hun nageslacht. Ook burgemeester Van der Zwan sprak bij de herdenking en legde een relatie met zijn eigen familiegeschiedenis. "Voor ons was 15 augustus de dag waarop de échte bevrijding werd gevierd." Van der Zwan was duidelijk ingenomen met de betrokkenheid van Leroy, die hij dan ook introduceerde als "mijn jonge vriend".

Wij hebben onze vrijheid aan de veteranen te danken.

Leroy Dörfel (14)

Na de toespraken werd een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Diverse organisaties legden daarna kransen en bloemstukken bij het Indië-monument bij het plantsoen van het Gashoudersplein in Heerenveen.

Een reportage van de Indië-herdenking in Heerenveen

Leroy Dörfel en boargemaster Tjeerd van der Zwan by it betinkingsmonumint - Foto: Omrop Fryslân, René Koster
(advertinsje)
(advertinsje)