Ondernemers Noardeast-Fryslân zetten toeristische pareltjes op de kaart

15 aug 2019 - 18:16

Gedeputeerde Avine Fokkens heeft woensdag diverse bezoeken gebracht aan ondernemers in de toeristische sector in de gemeente Noardeast-Fryslân. Wethouder Jelle Boerema ging met haar mee, om te laten zien hoe enthousiaste ondernemers bezig zijn om Dokkum en omliggende dorpen op de kaart te zetten. De gedeputeerde is onder de indruk van hoe de ondernemers samenwerken.

Jojanneke leit Fokkens út hoe't se gearwurket mei oare ûndernimmers - Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Gedeputeerde Fokkens bracht woensdag als eerste een bezoek aan de 29-jarige ondernemer Jojanneke Dijkstra uit Dokkum. Sinds zes jaar is ze directeur van het bedrijf Booking Dokkum, dat nu acht historische panden in de binnenstad verhuurt aan toeristen. "Ik werk samen met investeerders, die het pand aankopen. Ik krijg vervolgens de ruimte om het gebouw smaakvol in te richten en te verhuren."

Dat concept blijkt succesvol. De accommodaties zijn het jaar door voor ruim zeventig procent verhuurd, ook al zitten ze in het luxere, hogere segment. Aan de appartementen is te zien dat er oog voor detail is. Zo zijn de kleuren met zorg gekozen. Dijkstra: "Wij willen heel graag de historische waarde van de gebouwen behouden. Door de panden als B&B te verhuren, blijven de gebouwen intact en worden ze gebruikt."

Jojanneke genieten fan de positive ferhalen yn it gasteboek - Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Dijkstra maakt ook dankbaar gebruik van sociale media. "Booking Dokkum werkt samen met zo'n 21 ondernemers uit de omgeving. Onze gasten kunnen bijvoorbeeld op diverse plaatsen gratis welkomstdrankjes halen en wij bieden ook kortingsbonnen aan in de binnenstad." Dijkstra zelf draagt vaak merkkleding van speciaalzaken uit Dokkum. "En dat zet ik dan ook weer op Instagram, dat mensen in die winkels kunnen kijken naar die kledingstijl."

Spreiding recreatie

Fokkens is blij met de opgedane informatie. "We gaan binnenkort beginnen met de Startnotitie Recreatie & Toerisme voor de Staten. We hebben al aangegeven dat we ons meer willen focussen op spreiding van recreatie in de provincie, maar ook het gehele jaar door. Dus niet alleen de zomer, maar ook in de winterperiode. Ik zie dat de ondernemers hier in Dokkum al ontzettend veel doen om de toeristen hier naar toe te trekken en dat is zeker een compliment waard."

Verslaggever Froukje Sijtsma was er ook bij in Dokkum

(advertinsje)
(advertinsje)