Herdenking reddingsactie op Ameland: "Al die boeren stonden met tranen in hun ogen."

15 aug 2019 - 10:59

Het was een indrukwekkende herdenking woensdag op Ameland. De reddingsactie waarbij acht paarden zijn verdronken was woensdag exact veertig jaar geleden, maar het heeft nog steeds impact op het eiland.

Foto: Omrop Fryslân

op 14 augustus 1979 raakte de wagen met de acht paarden in een mui en werd daar de diepte in getrokken. Dat gebeurde bij het helpen van een Duits jacht. De acht paarden verdronken allemaal in de zee. Ben van der Laag was negen jaar toen het ongeluk gebeurde en heeft alles gezien.

Mijn vader ging het water in om de paarden los te snijden.

Ben van der Laag

"Mijn vader zei: wij gaan naar het strand. Ik ben meegegaan op mijn kleine fietsje", vertelt Van der Laag. "Op het gegeven moment komen wij op het strand aan met de paarden en gingen het water in. Mijn vader zei: het gaat mis en ging ook het water in om de paarden los te snijden." Daar stond Van der Laag op het strand, met de broek van zijn vader en de pieper van de brandweer in zijn handen.

Foto: Omrop Fryslân

Verslaggever Jantine Stoffers was woensdag op Ameland en praat met Ben van der Laag

In een paar minuten was het wel klaar, toen waren ze weg, zei Van der Laag. Hij kan hem vooral de gezichten van de boeren goed herinneren. "A; die boeren stonden met de tranen in de ogen."

De herdenking

Net als veertig jaar geleden ging de reddingsboot woensdag van het Maritiem Centrum 'Abraham Fock' richting het strand. Op de route kwam de boot bij het paardengraf langs om bloemen neer te leggen. Daarna is de boot naar het strand gegaan voor een demonstratie. "De demonstratie is prima verlopen en ook de herdenking", vertelt Joop de Jong, directeur van stichting Amelander Musea. "Dat is toch altijd een bijzonder moment. Het wordt erg gewaardeerd door onze mensen en er was ook veel publiek."

Foto: Omrop Fryslân

Na de herdenking gaan veel betrokkenen van de demonstratie de kroeg in. Dat is traditie, zegt de Jong. "Het heet 'gelach halen'. Dat is van oudsher door de reddingsmaatschappij vastgesteld. Alle redders en betrokkenen krijgen twee borrels en een sigaar na een redding. Die traditie houden we graag in ere."

Trefwoorden: 
Ameland paarden reddingsactie
(advertinsje)
(advertinsje)