Verboden concerten in Tox Bar op Schiermonnikoog gaan toch door

13 aug 2019 - 21:22

De optredens van The Rolling Beat Machine op Schiermonnikoog bij de Tox Bar gaan gewoon door. De band zou donderdag- en vrijdagavond buiten optreden, maar de rechter verbood dat in een voorlopige voorziening. Het concert is nu echter verplaatst naar de discotheek van de Tox Bar en gaat toch wel door.

Foto: Google Street View

Eigenaar Remmelt Mulder van Tox Bar

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de vergunning die gemeente had verleend aan de Tox Bar, omdat ze bang waren voor geluidsoverlast. De rechter gaf hen gelijk en bepaalde dat de concerten niet in de buitenlucht mogen worden gehouden.

De organisatie heeft nu besloten het concert binnen te houden. Eigenaar Remmelt Mulder is teleurgesteld over de uitspraak. "Kijk, livemuziek kan nooit uit. Er moet altijd geld bij. Dat doe je ter vermaak van het publiek, dus eigenlijk is het publiek de grote verliezer. Gelukkig beschikken we over een dansvloer in de discotheek, dus we gaan het feestje gewoon doorzetten. Ik denk dat ik de enige ondernemer op Schiermonnikoog ben die het niet vervelend vindt dat het slecht weer wordt."

In lûdsprekker - Foto: Shutterstock.com

Eerder had de gemeente een ontheffing van de geluidsnormen gegeven aan de Toxbar, waar The Rolling Beat Machine zou spelen. De rechter vindt echter dat de gemeente bij het verlenen van de ontheffing geen rekening heeft gehouden met verschillende factoren, zoals hoe luid de muziek kan zijn en waar de meest nabijgelegen 'geluidsgevoelige' woning is.

"De gemeente heeft in de rechtszaal het belang van de eilander horeca en van de Tox Bar in het bijzonder benadrukt, maar als je naar de formaliteit kijkt en de vorm van de vergunning, dan is er geen juridisch kader waar wij ons aan zouden kunnen houden om het toch door te kunnen laten gaan."

Of deze uitspraak ook gevolgen zal hebben voor andere openluchtevenementen op het eiland weet Mulder niet.

(Advertentie)
(Advertentie)