Topfavoriet Grou voor derde keer op rij kampioen SKS

09 aug 2019 - 22:40

Het skûtsje van Grou is voor de derde keer op rij kampioen geworden van de SKS. In de slotwedstrijd op de Snitser Mar kwam Grou as achtste over de finish, en dat was genoeg om het klassement te winnen.

Finish en reaksje SKS Snitser Mar

Grou zeilde geen goede wedstrijd. Maar omdat de Grousters in de buurt bleven van Lemmer en Heerenveen, en omdat de voorsprong in het klassement groot genoeg was, kon schipper Douwe Visser na afloop een overwinningsfeestje vieren.

Earnewâld kwam als eerste over de finish op de Snitser Mar, maar dat skûtsje kwam bij de bovenste ton in een situatie terecht met d'Halve Maen. Earnewâld zeilde over stuurboord en had dus geen voorrang. Het werd een aanvaring. D'Halve Maan protesteerde.

FINALE SKS 2019 - FIDEO 2

Earnewâld heeft het protest verloren. Dat betekent dat Akkrum de dagwinnaar geworden is bij Sneek. D'Halve Maan is tweede geworden, en Joure werd derde. Earnewâld krijgt 14 punten.

Valse start

De eerste start was massaal vals. "Dat is begrijpelijk", zegt verslaggever Freark Wijma. "Het is de finale. En de start is heel bepalend." Voor Sneek was de start start dramatisch. Dat skûtsje moest de strijd verlaten na een aanvaring met Grou. Het helmhout van de Sneker Pan heeft dat net overleefd.

Op de beelden van de start is het niet heel duidelijk te zien, de aanvaring was achter de andere schepen.

FINALE SKS 2019 - FIDEO 1

Volgens schipper Jappie Visser van Sneek was het z'n eigen schuld. "We zagen van tevoren al dat we te vroeg waren. Toen wilde we ons zo snel mogelijk uit de voeten maken en daardoor hinderden we Grou bij de start."

"Ik zei: 'Ga er maar achterlangs, dan kunnen jullie verder varen', maar dat lukte net niet, en toen raakte hij net met de opsteker ons helmhout. Foute boel."

Voor Sneek is het een seizoen van alles net niet. "Dat geeft niets", zegt Visser. "Hier lering uit trekken en volgend jaar er weer staan."

Jappie Visser na de start

(Advertentie)
(Advertentie)