Korfballer Erwin Zwart kijkt vooruit op de WK-finale

09 aug 2019 - 13:57

Voor de elfde keer op rij staan ze in de finale van het WK: de Nederlandse korfballers. Donderdag won Oranje in de halve finale van China, en zaterdag treffen ze in de finale de eeuwige tegenstander: België. De Belgen hadden het donderdag nog lastig tegen Taiwan, maar voor Nederland ging het vrij eenvoudig. Een van de Friezen in de selectie, Erwin Zwart, van LDODK, zorgde voor twee treffers tegen China.

Erwin Zwart yn aksje tsjin Sina - Foto: Marco Spelten, Actiefotografie

Het vergaat Zwart prima in Zuid-Afrika. "Het is natuurlijk heel anders, want het korfbal leeft hier minder. Maar we vermaken ons wel." Volgens hem is het WK in Nederland en België een wereld van verschil in vergelijking met dat in Zuid-Afrika. "Qua publiek en sfeer is het wel wat minder." Wat de uitslagen betreft, zal er volgens Zwart echter niks veranderen.

Mooiste wedstrijd van het toernooi

Het had niet veel gescheeld of Oranje had Taiwan getroffen in de finale. Nederland moet het nu dus opnemen tegen België. De afgelopen zes WK's lukte het Oranje om te winnen van het buurland.

Zou dat deze keer ook het geval zijn? "Het was niet te verwachten dat het België zou worden, want Taiwan had de laatste keer van België gewonnen en België deed het bij het EK heel slecht. Hun wedstrijd donderdag was heel mooi om te zien. Het is voor ons de mooiste wedstrijd van het toernooi en daar hebben we veel zin in."

Toch wel een uitdaging

Nederland en België zijn oppermachtig en de landen zijn aan elkaar gewaagd. Volgens Zwart zit er toch nog wel een uitdaging in. "Sommige wedstrijden zijn makkelijk, maar het is nog wel een uitdaging om hier te staan. Je hoort bij de beste acht mannen van Nederland, dat is al een hele eer. Voornamelijk het traject daaraan vooraf en het hier zijn met de groep is mooi."

Korfballer Erwin Zwart

Zwart zijn voorkeur gaat toch naar de wedstrijden in Nederland zelf. "Wij spelen het hele seizoen tegen elkaar en dat gebeurt in andere landen niet. Daardoor komen zij ook niet op hetzelfde niveau. Dat is een ding dat veel meer moet gebeuren."

De Friese korfballer heeft er alle vertrouwen in dat Oranje zal winnen. "Wij moeten die titel pakken, dat is het enige doel dat we hebben."

(Advertentie)
(Advertentie)