VIDEO: Drie kanshebbers strijden om kampioenschap in finale SKS

De finale van het skûtsjesilen heeft alles dat nodig is voor een spannende wedstrijd. Stevige wind, open water, en drie kanshebbers. Grou, Heerenveen en Lemmer kunnen nog kampioen worden.
De hele wedstrijd is hier te zien, met commentaar van Freark Wijma, Eelke Dijkstra en Douwe Visser van Sneek.
Het skûtsje van Grou heeft de beste uitgangspositie. De Grousters zijn koploper in het klassement met een voorsprong van 3,1 punten op Heerenveen. Lemmer is derde, 2,9 punten achter Heerenveen. Als Grou wint, zou het de derde keer op rij zijn. Vorig jaar won Grou na een zinderend spannend slotakkoord bij Sneek.
Weerman Piet Paulusma verwacht een stevige wind, van windkracht vier, met vlagen van kracht zes. Later op de dag zou de wind afnemen. De organisatie wil daar liever niet op wachten, zegt wedstrijdleider Wouter Huisman.
"We houden het scherp in de gaten, maar als we kunnen zeilen, dan moeten we zeilen. Als het volgens de afspraken kan, gaan we gewoon beginnen."
De commissie heeft gekozen voor een zandloper. Dat is een baan met twee kruisrakken, en de skûtsjes hoeven niet te gijpen.
Het skûtsje fan Grou is topfavoriet op de Snitser Mar. Schipper Douwe Visser werd al vijf keer eerder kampioen in de SKS. Hij won in 2005, 2009, 2014, 2017, en 2018. Sytze Brouwer en Albert Visser zijn nog nooit kampioen geweest.