Grou wint opnieuw in Lemmer en neemt koppositie in SKS-klassement over

08 aug 2019 - 16:53

Grou heeft ook de tweede dag van het skûtsjesilen bij Lemmer gewonnen. Met de overwinning in de op-en-neer-route doet het skûtsje van schipper Douwe Visser geweldige zaken in het klassement, want ze nemen de koppositie over van Lemmer. "We hebben hier bij Lemmer twee keer grandioos gezeild. Het liep, we konden het gemakkelijk aan. Genieten."

Finish SKS Lemmer2

Akkrum is tweede geworden, De Súdwesthoeke derde. De twee grootste concurrenten van Grou in het klassement, Heerenveen en Lemmer, werden respectievelijk vijfde en achtste. Zij stonden op 1 en 2 in het klassement, maar moeten nu vrijdag in de laatste wedstrijd in de achtervolging.

Grou heeft in het klassement nu 29,7 punten, Heerenveen 32,8 en Lemmer 35,7. Het kan vrijdag met de laatste wedstrijd op de Snitser Mar opnieuw ontzettend spannend worden. Douwe Visser weet nog precies hoe dat vorig jaar was: toen moest hij zelf in de achtervolging op Heerenveen. "Het is nu precies andersom als vorig jaar. Jullie weten nog hoe dat is gegaan. Er is nog niets definitief."

Protestdreiging Akkrum tegen Grou

De overwinning van Grou leek eerst nog onder voorbehoud, want Akkrum hees de rode protestvlag tegen Grou. Aanleiding was dat Grou mogelijk een ton had geraakt. Kort voor de finish haalde Akkrum de vlag er weer uit.

Se ha ús yntimidearre oant de ein. Lullich as sy dat sa wolle.

Douwe Visser fan Grou oer Akkrum

De winnende schipper Douwe Visser was niet blij met de vlag van Akkrum: "We hebben 'm net de giek niet geraakt en met het schip ook niet. Zij hadden de vlag er direct en en dreigden dat wij een rondje moesten maken. Maar we zijn niet helemaal gek. Ze hebben ons geïntimeerd tot het einde. Lullig als ze het zo willen spelen, maar blij dat ze 'm eruit haalden."

Visser was zeker dat ze de ton niet hadden geraakt: "Ik denk dat we er wel twee meter vanaf zaten. We zaten niet eens in de buurt."

Ynterview Grou

De start in de Lemster baai was vooral goed van de Súdwesthoeke en Grou. Net verrassend: de Súdwesthoeke won vorig jaar beide wedstrijden bij Lemmer en Grou was woensdag ook al de sterkste. Drachten had een valse start en begon daarom achteraan. Heerenveen en Lemmer begonnen beide slecht aan de wedstrijd.

Langzaam maar zeker klom Heerenveen weer een paar plaatsen. Grou was toen echter al op grote afstand. Zij hadden veel ruimte om de baan optimaal te benutten en de tonnen strak te ronden. Daarachter kon ook Akkrum vrij zeilen: een grote achterstand op Grou, maar een grote voorsprong op de rest van het veld.

It skûtsje fan Grou - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Achter Grou en Akkrum was het een grote strijd. Schipper Sytze Brouwer van Heerenveen leek de schade in het klassement te beperken die ze eerder deze wedstrijd nog dreigden op te lopen. Eerst passeerden ze Huizum, toen d'Halve Maen en daarna ook nog Earnewâld. Uiteindelijk viel Heerenveen toch weer iets terug. Ze kwamen als vijfde over de finish.

Zo'n grote inhaalslag kon Albert Visser van Lemmer niet maken: zij eindigden als achtste.

Uitslag Lemmer II

1 Grou
2 Akkrum
3 Súdwesthoeke
4 Leeuwarden
5 Heerenveen
6 Earnewâld
7 d'Halve Maen
8 Lemmer
9 Huizum
10 Drachten
11 Joure
12 Sneek
13 Woudsend
14 Langweer

Klassement na Lemmer II

Na aftrek Slechtste wedstrijd
1 Grou 29.7 14
2 Heerenveen 32.8 9
3 Lemmer 35.7 14
4 Akkrum 41.9 14
5 Earnewâld 45 14
6 Huizum 48 14
7 d'Halve Maen 59 11
8 Leeuwarden 64 12
9 Joure 73 13
10 Sneek 79 14
11 Súdwesthoeke 82 14
12 Drachten 84.9 14
13 Woudsend 91 14
14 Langweer 111 14
Trefwoorden: 
Grou skûtsjesilen Lemmer SKS
(Advertentie)
(Advertentie)