Twee skûtsjes in hoger beroep na Woudsend

06 aug 2019 - 22:15

Twee schippers hebben beroep aangekondigd na de protestbehandeling bij het skûtsjesilen bij Woudsend. Johannes Meeter van Huzum gaat in hoger beroep tegen een protestsituatie met Langweer. En Drachten tegen een situatie met de Súdwesthoeke.

De skûtsjes fan Drachten en de Súdwesthoeke tsjin mekoar oan - Foto: Wiep Wierda

De zeilraad van de SKS gaat zich over beide situaties buigen. Komende vrijdag is de uitspraak, voorafgaand aan de slotwedstrijd bij Sneek. Dat meldt de SKS.

Aanvaring bij de benedenton

In de wedstrijd bij Woudsend kwamen Drachten en de Súdwesthoeke tegen elkaar aan, bij het ronden van de onderton. Beide schippers protesteerde, en beide kregen ze 14 punten.

Volgens de jury ging het om twee opeenvolgende situaties. Bij de ton had het skûtsje van de Súdwesthoeke ruimte moeten geven aan Drachten. En daarna, toen de Súdwesthoeke vrij voor Drachten lag, moest Drachten vrij blijven.

Er gebeurde meer bij de benedenton, maar op de beelden zijn de skûtsjes van Drachten en de Súdwesthoeke nog net te zien.

Schipper Jeroen Pietersma van Drachten is het niet eens met de uitspraak van de jury. Voor de top van het klassement zal het hoger beroep geen gevolgen hebben. Drachten en de Súdwesthoeke staan, met Langweer en Woudsend, helemaal achteraan.

Valse start

Het hoger beroep dat schipper Johannes Meeter van Huzum heeft aangespannen, gaat over een situatie meteen na de start. Huzum startte vals, en moest opnieuw over de startlijn, maar bleef niet vrij van Langweer.

Op de beelden van de start is te zien dat de fok van Langweer klappert bij het wijken voor Huzum.

Huzum staat nu vierde in het klassement, en heeft nog zicht op de top drie. Als de Huzumers gelijk krijgen van de zeilraad, wordt de kans groter dat ze op het podium eindigen.

Klassemint nei Wâldsein

NEI ÔFLUK MINSTE WEDSTRIID
1 Heerenveen 23.8 9
2 Lemmer 24.7 14
3 Grou 27.9 14
4 Huzum 33 14
5 Akkrum 36,9 14
6 Earnewâld 37 14
7 Halve Maan 46 11
8 Joure 51 13
9 Leeuwarden 53 12
10 Sneek 53 14
11 Drachten 65.9 14
12 Woudsend 67 14
13 De Súdwesthoeke 69 14
14 Langweer 85 14

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de zeilraad van de SKS een uitspraak moet doen in een hoger beroep. Eerder dit kampioenschap gingen Earnewâld en Drachten in beroep tegen uitspraken van de jury. Door het hoger beroep viel Akkrum weg uit de top van het klassement.

Trefwoorden: 
skûtsjesilen SKS zeilraad
(Advertentie)
(Advertentie)