Verdeeldheid over verkoop en gebruik lachgas tijdens de Sneekweek

06 aug 2019 - 16:26

Lachgas mag niet op straat worden verkocht, maar de straten van Sneek liggen wel vol met lege ballonnen. Het veelvuldige gebruik van lachgas zorgt voor verdeeldheid in horeca, beveiliging en de gemeente.

Die verdeeldheid komt doordat een aantal horecagelegenheden lachgas alleen binnen mogen verkopen en de jongeren onderling ook ballonnen aan elkaar verkopen. Beveiligers zien vooral gevaren in het gebruik van lachgas op drukke pleinen. De gemeente kan daar niet veel aan doen.

"Mensen kunnen bewusteloos raken. Gisteren hadden we nog zo'n geval. Ze worden onder de voet gelopen en we zien ze niet liggen op de grond."

Johan Peperkamp van BS Beveiliging

"Er lopen hier zoveel mensen rond. Je kunt gewoon niet alles in de gaten houden", vertelt Johan Peperkamp van BS Beveiliging. Hij is voor een verbod op lachgas, want het zorgt voor veel ellende. "Mensen kunnen bewusteloos raken. Gisteren hadden we nog zo'n geval. Ze worden onder de voet gelopen en we zien ze niet als ze op de grond liggen."

Johan Peperkamp van de beveiliging over hoe zij omgaan met lachgas

Foto: Omrop Fryslân

In tegenstelling tot wat de beveiligers zien, valt het aantal meldingen over drank- en drugsgebruik bij de huisartsenpost en het Antonius Ziekenhuis in Sneek mee. Tot nu toe is één persoon binnengebracht die lachgas had gebruikt. Of het hier een combinatie met alcohol betrof en hoeveel lachgas de patiënt in kwestie had gebruikt, is onduidelijk.

Wouter van Dort is een van de ondernemers die lachgas verkoopt. "Wij zagen een gat in de markt", vertelt hij. "Op een zaterdagavond hebben we minimaal duizend klanten." Van Dort is op de hoogte van de zorgen die het lachgasgebruik baart, maar ziet dat zelf anders. "Ik denk dat hetzelfde geldt voor alcohol. Als je er te veel van gebruikt, is het niet goed voor je lichaam. Neem je alles met mate, dan kan het geen blijvende schade of problemen geven."

Ondernemer Wouter van Dort over de verkoop van lachgas

Trefwoorden: 
Sneekweek ballonnen lachgas
(Advertentie)
(Advertentie)