Inwoners Wetsens niet blij met paaltjes op kerkhof

06 aug 2019 - 15:53

De situatie op het kerkhof in Wetsens leidt tot ergernis. In het dorpje even ten noorden van Dokkum plaatst de PKN-gemeente, de organisatie van protestantse kerken, bij elk graf een paaltje met een wit bordje erop. Het ziet er niet uit, vinden de dorpsbewoners. De plaatselijke commissie van de stichting Alde Fryske Tsjerken die de kerk in eigendom heeft, is ook niet blij.

Ynwenners Wetsens net bliid mei pealtsjes op tsjerkhôf

Douwe Streekstra is een van de vrijwilligers van de PKN-gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens die de paaltjes in de grond slaat. Hij benadrukt dat hij op persoonlijke titel spreekt. Het is handig dat de paaltjes er staan, want "als mensen hier komen, weten ze meteen waar ze moeten zijn."

"Plotseling stonden de paaltjes er"

Anne de Bruin van de plaatselijke commissie van de stichting Alde Fryske Tsjerken is niet blij met wat er nu gebeurt. Daar heeft hij meerdere redenen voor. Ten eerste waren ze niet op de hoogte gesteld. De zwarte paaltjes van 20 centimeter hoog met witte bordjes erop stonden er plotseling. Er staan er nu tweehonderd en het zullen er naar alle waarschijnlijkheid ongeveer driehonderd worden. De Bruin begrijpt de registratie en vindt het ook belangrijk, maar de procedure keurt hij af. In het karakteristieke Romaanse kerkje vinden met regelmaat activiteiten plaats en de stichting krijgt veel reacties van mensen die de paaltjes "vreselijk" vinden, aldus De Bruin.

Bovendien kan het kerkhof minder goed onderhouden worden, omdat de paaltjes in de weg staan bij het grasmaaien. Het ziet er ook niet uit en het is cultuurhistorisch niet passend, zegt De Bruin.

Foto: Omrop Fryslân

Het kunnen vinden van de graven is van wezenlijk belang, erkent De Bruin, maar dat kan in dit digitale tijdperk ook op een andere wijze, met een app of op de computer. Een lid van de plaatselijke commissie van de stichting Alde Fryske Tsjerken heeft de PKN Dokkum-Aalsum-Wetsens daar een voorbeeld van gezonden. Hij heeft alle namen, plekken en nummers in kaart gebracht. Mocht het nodig zijn, dan willen de leden van de plaatselijke commissie de mensen graag persoonlijk helpen bij het vinden van een graf.

Foto: Omrop Fryslân

En anders zijn er altijd nog de nummers van de rijen op de muren van de kerk: een beproefde methode uit het verleden om graven te kunnen lokaliseren. Wat De Bruin nu wil, is betere communicatie en meehelpen aan registratie, maar dan wel passend bij Wetsens.

Verslaggever Gerrit de Boer in Wetsens

Trefwoorden: 
Wetsens kerkhôf paaltjes
(Advertentie)
(Advertentie)