Organisatie Freule zoekt vier oude deelnemerslijsten

06 aug 2019 - 08:43

1903, 1904, 1915 en 1918. De deelnemerslijsten van deze edities van de Freulepartij ontbreken nog uit het archief. De organisatie heeft alles nagezocht en het hele kaatsmuseum op de kop gezet, maar zonder resultaat.

De Freulepartij 2018 - Foto: Aise van Beets

"We zullen verder moeten zoeken dan alleen in Friesland", zegt vrijwilliger Hessel Hofstra. "De winnaars van alle jaren hebben we wel uit de kranten kunnen halen. Daar waren de laatste omlopen goed omschreven", vertelt hij. "En van 1904 hebben wij de afdelingen die mee hebben gedaan, maar de deelnemers niet."

Vrijwilliger Hessel Hofstra over hun zoektocht

Hofstra heeft wel een idee hoe het kan dat de lijsten weg zijn. "Ik denk zelf dat de eerste wedstrijd een leuk initiatief was. Dan kun je je afvragen of de lijsten er wel waren. En rond de oorlog is ook het nodige zoek geraakt."

Met deze oproep hoopt Hofstra dat hij mensen buiten Friesland kan bereiken. "Door internet kan het zo zijn dat mensen zeggen: dat heb ik nog in een schoenendoos te liggen. Alles is mogelijk."

De finale van de Freule is woensdag 7 augustus te zien via een livestream op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app, met commentaar van sportverslaggever Roelof de Vries. Op de radio doen verslaggevers Geert van Tuinen en Hijlko Broersma de hele dag verslag.

(Advertentie)
(Advertentie)