Twee keer zoveel duikslachtoffers naar Antonius ziekenhuis in Sneek

05 aug 2019 - 14:11

Er zijn twee keer zoveel duikslachtoffers binnen gebracht bij een speciale afdeling in het Antonius ziekenhuis in Sneek vergeleken met vorig jaar. Hoeveel slachtoffers het precies zijn, kan het ziekenhuis niet zeggen. Maar volgens René Groot van het ziekenhuis komt het doordat de duikers te vaak duiken en meer spanning opzoeken.

"Naar mijn mening zijn het diehard duikers die alles al meegemaakt hebben in hun carrière en het duiken spannender willen maken", zegt Groot. "Daarom willen ze langer, dieper en vaker duiken. Er zitten mensen bij die vier keer per dag gaan duiken, terwijl je eigenlijk niet meer dan 1 keer per dag moet gaan. Dan vraag je om moeilijkheden."

Verslaggever Jantine Stoffers praat met René Groot in het Antonius ziekenhuis

De afdeling van de duikgeneeskunde in het ziekenhuis werkt nu zo'n acht jaar samen met het Duik Medisch Centrum van de Koninklijke Marine. Ze zijn ook de enige ziekenhuis in Noord-Nederland die deze patiënten kunnen behandelen. Dat doet het Antonius in een speciale tank waarin patiënten 100% zuurstof inademen. En het heeft succes. Er was één ernstig geval met verlammingsverschijnselen. Deze patiënt is zes keer behandelingen gehad in de tank en kon daarna weer lopen.

De zuurstofkamer in het ziekenhuis - Foto: Antioniussikehûs Snits

Zuurstof als geneesmiddel: hoe werkt dat?

Voor de behandeling van duikslachtoffers gebruikt het ziekenhuis een 'hyperbare' kamer. Patiënten gaan daar in zitten en dan wordt de druk verhoogd naar 2,4 bar. Na het bereiken van die druk zet de patiënt een masker op om 100% zuurstof in te ademen. De zuurstof die aangevoerd wordt heeft een genezend effect. De behandeling duurt zo'n twee uren per dag en kan om het gewenste effect te bereiken zo'n twintig tot veertig keer worden herhaald.

(advertinsje)
(advertinsje)