'Nieuw kanaal tussen Terherne en Heerenveen is noodzakelijk'

04 aug 2019 - 20:49

"Als Heerenveen de economische ontwikkeling wil doorzetten, dan moet er een nieuw kanaal tussen Terherne naar Heerenveen komen." Dat stelt Alexander van Walsum uit Terherne. Van Walsum is oud-binnenvaartschipper en verhuurt tegenwoordig 26 motorjachten met zijn bedrijf Yachtcharter Wetterwille.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Plannen voor een nieuw kanaal naar Heerenveen waren er al in de jaren 50, maar omdat toen extra geld vrijgemaakt moest worden voor de veiligheid van Zeeland, na de watersnoodramp van 1953, is dat er nooit van gekomen.

Nu varen er schepen uit een klasse waar de vaarweg helemaal niet geschikt voor is. Vanwege de krapte zijn er regelmatig 'bijna-ongelukken', vult Auke Rypkema aan. "Het is levensgevaarlijk, omdat er bijna geen ruimte is. En ook omdat de recreatievaarder niet weet wat-ie moet!" Hij geeft een voorbeeld: "Recent zag ik een sloep die bij de sluis gewoon door het rode licht voer."

Van Walsum en Rypkema over de vaarweg tussen Terherne en Heerenveen

Volgens Van Walsum is het aan het gezonde verstand van de professionele schippers te danken dat het nu meestal goed gaat. De provincie gedoogt nu dat er grote jachtschepen varen, maar als Heerenveen in de economische ontwikkeling verder inzet op vervoer over het water, kan dat niet meer, zegt Van Walsum.

Jachten van 14,99 meter

Wetterwille, het bedrijf van Van Walsum, verhuurt jachten die maximaal 14,99 meter lang zijn, zodat ze net niet vaarbewijs-plichtig zijn. "Als wij een jacht verhuren aan iemand zonder ervaring, gaat er altijd een vaarinstructeur mee, maar elders gebeurt dat lang niet altijd", vertelt Van Walsum. "Dan kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen omdat men de regels niet kent en het vaartuig onvoldoende beheerst."

Alexander van Walsum en Auke Rypkema waren zondag te gast in ons radioprogramma Buro de Vries, dat deze zomer iedere week een ander dorp aandoet. De uitzending vanuit Terherne terugluisteren kan hier.

(advertinsje)
(advertinsje)