Voorzitter Ald-Meiers Partij ontvangt bondsinsigne van KNKB

03 aug 2019 - 15:41

Voorzitter van de Ald-Meiers Partij Betty Blanksma-Dijkstra heeft het bondsinsigne van de KNKB ontvangen. Die kreeg ze uit handen van KNKB-voorzitter Wigle Sinnema, bij het begin van de twintigste editie van het kaatsevenement in Hitzum. Blanksma-Dijkstra was, samen met de familie Winsemius, een van de grondleggers van de Ald-Meiers Partij.

Betty Blanksma-Dijkstra ald meiers partij - Foto: KNKB

Het ontvangen van de insigne kwam als een grote verrassing. "Het was compleet onverwachts. Prachtig!", zegt Blanksma-Dijkstra. "We proberen er met elkaar een zo mooi mogelijke wedstrijd van te maken. Vanaf het begin ben ik erbij betrokken geweest en was ik voorzitter."

Blanksma-Dijkstra zet zich altijd enthousiast in voor de Ald-Meiers Partij. "Ik doe het met veel plezier, ook voor het dorp. We zijn hier maar klein en dat we zo'n dag hier kunnen organiseren, vind ik elke keer weer geweldig."

Betty Blanksma-Dijkstra

De Ald-Meiers Partij is een wedstrijd voor meisjes van 14 tot en met 16 jaar, die net als bij de Freule, de partij een keer kunnen winnen. De partij werd in 2000 voor het eerst gekaatst. "Ik had wel de stille hoop dat dit eruit voort zou komen. Ik denk dat, mede omdat we aan het begin allemaal tradities erin hebben gehouden, het een andere partij is geworden dan de doorsnee wedstrijd."

De winnaars krijgen een gouden horloge. Wisselprijs is de Sulveren Pong. "De families Winsemius en Fockema Adreae hebben die 'pong' samen gegeven. Hun voorouders waren hier in Hitzum pachters van het land van de kerk. Een pachter was vroeger een 'meier', dus ze zijn eigenlijk de oude meiers." Daarom dus de Ald-Meiers Partij. "De 'Sulveren Pong' verwijst naar de portemonnee waarmee de meiers het geld inzamelden."

(advertinsje)
(advertinsje)