Echt HEMA? FNV vindt minder loon voor personeel schandalig

02 aug 2019 - 18:22

Een jaar geleden stond de toekomst van de HEMA nog ter sprake. Het Nederlandse winkelketen stond op omvallen. Door de komst van een nieuwe eigenaar kon de HEMA, met ongeveer twintig Friese filialen, toch nog worden gered van de ondergang. Een nieuwe eigenaar betekent echter ook een nieuwe cao, en daar is vakbond FNV minder blij mee. De FNV komt met acties en deelt onder andere flyers uit.

HEMA - Foto: ANP

Nieuwe medewerkers verdienen veel minder

"Natuurlijk is het goed als er nieuwe mensen komen met nieuwe plannen, waar de HEMA ook beter van wordt. Maar deze 'loondump' zorgt voor een tweedeling en dat is slecht voor de winkel en voor de mensen," legt FNV-vakbondsbestuurder Linda Vermeulen uit. "Want nieuwe medewerkers gaan veel minder verdienen dan de mensen die er nu al werken. Alles wordt duurder, dus het is eerder voor de huidige medewerkers tijd voor een loonsverhoging, en zeker niet voor een loondump. Dit speelt trouwens niet alleen bij de HEMA, maar ook bij andere winkelketens."

Zes dagen beschikbaar voor 24 uren werk

Vermeulen legt aan de hand van concrete cijfers uit wat de loondump precies inhoudt. "Voorheen was het zo een beginnend medewerker voor een fulltime baan 1660 euro bruto per maand zou verdienen. Dat is al weinig, want dat ligt net boven het minimumloon. In de nieuwe cao ligt dat beginloon een paar tientjes lager." Ook voor de functie van filiaalmanager geldt dat. "Die begon voorheen met 2700 bruto per maand, en als je nu fulltime manager wordt van een HEMA krijg je 2000 euro bruto per maand. Wat je verder ziet is dat mensen een klein contract krijgen, maar wel zes dagen in de week beschikbaar moeten zijn om 24 uren in de week te kunnen werken."

"Dit is toch niet 'Echt HEMA'?"

Opvallend is dat vakbond CNV eerder de nieuwe cao wel heeft ondertekend. Vermeulen begrijpt daar helemaal niets van. "Het is voor mij een raadsel waarom de CNV dit wel heeft ondertekend, zeker in een tijd waarin het financieel veel beter gaat in plaats van minder goed. Deze maatregelen passen ook helemaal niet bij HEMA."

Acties

De FNV deelt de komende tijd flyers uit

FNV-fakbûnsbestjoerder Linda Vermeulen

Trefwoorden: 
FNV CAO Hema Linda Vermeulen
(Advertentie)
(Advertentie)