Regenpakken en paraplu's bij de voorbereidingen voor de Sneekweek

02 aug 2019 - 11:35

De 84ste Sneekweek begint vrijdagmiddag. Het feest, dat volledig in het teken staat van de zeilsport, duurt een week en begint ieder jaar op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus. De organisatie, maar ook ondernemers in de buurt, zijn vrijdagochtend nog altijd bezig met de laatste voorbereidingen.

Rein op kamping Pasveer yn Loaiïngea - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Voor campings in en rondom Sneek is de Sneekweek de drukste week van het jaar, maar dat valt niet meer met al die buien. Camping Pasveer in Loënga is normaal gesproken een familiecamping, maar heeft met de Sneekweek extra plek voor feestgangers.

Reinpakken en paraplu's by de tariedings foar de Snitswike

Campingeigenaren Douwe Hoekstra en zijn zus Louise Hoekstra kijken altijd uit naar de Sneekweek, maar hadden voor deze dag gehoopt op beter weer. "We hopen dat de mensen vandaag gewoon wat later komen en dan 's middags de tenten gaan opzetten. We willen wel positief blijven, maar dit weer komt natuurlijk nooit goed uit, maar wij gaan er vanuit dat het na half twee droger wordt."

Verslaggever Bauke Deelstra op de natte Camping Pasveer in Loënga

Een spetterend programma van de Sneekweek - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Verslaggever Bauke Deelstra kijkt met Gerard Vellinga, voorzitter van Sneek Promotions, vooruit op de Sneekweek

Programma Sneekweek

Vrijdagavond na de opening in het Theater van Sneek, is er een vlootschouw bij de Waterpoort en op de grachten. Vanaf zaterdag zijn er dagelijks zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

In het zeiltheater geven Volvo Ocean-zeiler Carlo Huisman en Finnjolzeiler Pieter Jan Postma lezingen. De Finn of Finnjoll is een eenmanszeilboot. Tot en met maandag is de Formule 1-auto van Max Verstappen te bewonderen op het Starteiland. "Want wedstrijdzeilen en Formule 1-racen gaan allebei over spanning, uitdaging, snelheid, focus en de wil om te winnen", aldus de organisatie.

In het weekend zijn er races met radiografisch bestuurbare bootjes. "Na het grote succes van vorig jaar doen ook dit keer mensen met een verstandelijke beperking mee aan de Sneekweek. In de zogeheten G-klasse verschijnen ze op zaterdag, zondag en maandag aan de start." Overal zijn muzikale optredens op podia in de binnenstad.

De Sneekweek duurt tot en met zondag 11 augustus. Het evenement trekt elk jaar circa 200.000 bezoekers.

(Advertentie)
(Advertentie)