Fryslân is niet klaar voor komst elektrische auto's

01 aug 2019 - 10:24

De provincie Fryslân is slecht voorbereid op de komst van elektrische auto's. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Over Morgen. Niet alle gemeenten scoren even hoog op hun netwerk aan openbare laadpalen. In Fryslân zijn de beste voorzieningen voor elektrische auto's te vinden op de Waddeneilanden.

Schiermonnikoog scoort het beste in onze provincie. Het eiland staat op de zevende plek van alle 355 gemeenten in Nederland. Na Schiermonnikoog doen Terschelling en Vlieland het het beste. Die staan respectievelijk op de 38e en 66e plek van het land.

In het onderzoek wordt gelet op de aanwezigheid van laadpalen in een gebied en geeft inzicht in hoe gemeenten zijn voorbereid op groei van het aantal elektrische auto's. Vorig jaar besloot het Europees Parlement dat iedere grote parkeerplaats bij nieuwe of gerenoveerde bedrijven minstens één oplaadpunt moet hebben.

2025

Het onderzoeksbureau keek ook naar de verwachte situatie in 2025. In dat vooruitzicht schieten de Waddeneiland omhoog op de ranglijst. De gemeente Leeuwarden zakt echter verder weg op de lijst. Over heel Nederland scoren Den Haag, Amsterdam en Rotterdam het beste.

Top 5 gemeenten in Fryslân

Positie in Fryslân Gemeente Landelijke positie
1 Schiermonnikoog 7
2 Terschelling 38
3 Vlieland 66
4 Leeuwarden 144
5 Ameland 154

Het onderzoek van Over Morgen wordt ieder jaar gehouden. Uit de inventarisatie blijkt dat voornamelijk de gemeenten in het Noorden slecht zijn voorbereid op de toenemende vraag naar elektrisch rijden.

Naar verwachting zal de vraag naar elektrisch rijden in Nederland de komende jaren flink toenemen. Alle grote automerken brengen op korte termijn elektrische auto's op de markt, waar 250 kilometer mee kan worden gereden voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Daarom is het belangrijk dat gemeenten genoeg laadpalen hebben.

(advertinsje)
(advertinsje)