Skûtsje Drachten wint in Earnewâld na spannend slot

30 jul 2019 - 16:38

Het Drachtster skûtsje van schipper Jeroen Pietersma heeft dinsdag het skûtsjesilen in Earnewâld gewonnen. De skûtsjes finishten op nummer aan de wal aan de Lange Sleat. Na een spannende eindsprint werd Akkrum tweede en Grou derde. Schipper Jeroen Pietersma was erg opgelucht: "Ik ben erg blij. Op het laatst dacht ik: ik laat het nog uit mijn handen glippen, maar potverdorie ik kreeg nog net een zuchtje wind."

De wedstrijd in Earnewâld begon onrustig: eerst werd de start tien minuten uitgesteld, daarna brak bij de sleepstart een van de sleeptrossen. Toen de skûtsjes echt van start waren gegaan, was het Huzum, met het eerste startnummer, dat grote moeite had de zeilen erin te krijgen. Het zeil moest gerepareerd worden en Huzum verloor daardoor twee plaatsen.

Drachten was als eerste weg uit de Lange Sleat met Grou op een tweede plaats.

Veld uit elkaar by eerste ton

Het veld sloeg al in het eerste kruisrak uit elkaar. Drachten lag voorop, Grou op een tweede plaats en Huzum derde bij de eerste boeironding. De skûtsjes van Langwar en Sneek hadden een slechte start en zeilden als laatste om de eerste boei.

Doordat de wind niet heel sterk aanwezig was, werd de route aangepast. De skûtsjes gingen daarom niet bij de Ulekrite langs, maar zeilden de Lange Sleat weer in.

Drachten ruim aan kop

Na de tweede boeironding lag Drachten met grote afstand op kop en zeilde Grou op een stevig tweede plekje. Achter de eerste twee waren het Akkrum en Huzum die om de derde plaats streden. Na de vierde boeironding werd de finish, gebaseerd op nummer, in het water gelegd.

Drachten leek bij het ingaan van het laatste stuk met grote voorsprong te winnen, maar het waren Grou en Akkrum die steeds dichterbij kwamen. Toch konden de Drachtsters hun voorsprong nog net vasthouden. Ook tussen Grou en Akkrum was het spannend voor de tweede plaats. Akkrum kwam van ver, maar kon toch beslag leggen op de tweede plaats. Huzum werd, ondanks de pech, op een vierde plaats.

Twee protesten tegen commissie

De skûtsjes van Langwar en Súdwesthoeke hebben protest ingediend bij de wedstrijdleiding. Het zijn twee bijzondere protesten, want ze waren gericht op de wedstrijdcommissie. Het protest is ingediend op basis van het wedstrijdreglement bij het skûtsjesilen. Dat artikel moet ervoor zorgen dat wedstrijden op en en eerlijk verlopen. De twee skûtsjes vinden dat de wedstrijd in Earnewâld niet eerlijk is verlopen.

De wedstrijden zijn geen open wedstrijden.

Artikel 2 van het wedstrijdreglement

Er komt dinsdag nog geen uitspraak over het protest. De jury heeft een advies uitgebracht en de SKS heeft twee dagen om over het advies een besluit te nemen.

Uitslag SKS bij Earnewâld

1 Drachten
2 Grou
3 Akkrum
4 Huzum
5 De Jouwer
6 De Lemmer
7 It Hearrenfean
8 Earnewâld
9 Snits
10 Wâldsein
11 Heale Moanne
12 Ljouwert
13 Langwar
14 Súdwesthoeke
(advertinsje)
(advertinsje)