Lemmer soeverein vooraan na chaotische wedstrijd by De Veenhoop

29 jul 2019 - 16:34

Het skûtsjesilen bij De Veenhoop is gewonnen door Lemmer. Voor schipper Albert Visser, die het eerste startnummer geloot had, was het de tweede dagwinst op rij. "Voorop zeilen is altijd mooi. Als je als eerste start, dan weet he dat je een grote kans hebt. Het is aardig gelukt."

De finish by De Feanhoop

Het was een chaotische wedstrijd, waarbij meerdere bemanningsleden gewond zijn geraakt. De schipper van Langweer had een bebloede knie, en een fokkenist van Woudsend is met een hoofdwond van boord gehaald. Het viel mee, en hij kon nog tijdens de wedstrijd weer terug aan boord gebracht worden.

Met het eerste startnummer was Lemmer ook als eerste weg uit het Grytmansrak. De Halve Maan was met startnummer 10 ook goed weg, net als Huzum. Die beide skûtsjes vonden de wind bij de wal.

Chaos bij de eerste ton

Achter Lemmer zeilden dertien skûtsjes boord aan boord naar de onderste ton. Lemmer kwam daar vrij omheen, maar daarachter werd het een chaos.

Heerenveen was de derde die om de ton kwam, achter Akkrum, over bakboord. De Halve Maan voer over stuurboord bij Heerenveen naar binnen. Earnewâld wilde daarvan profiteren, en stuurde tussen Heerenveen en de ton door, maar dat paste niet. Earnewâld raakte de ton.

Skûtsjesilen by De Feanhoop 1

Lemmer had vrije wind, en zeilde net als bij de eerste wedstrijd soeverein vooraan naar de finish. Daarachter was de stand van zaken bij elke ton weer anders.

Huzum en Heerenveen kwamen goed uit de strijd. Huzun zeilde de hele wedstrijd achter Lemmer en Heerenveen, mar was als laatste gestart, en daardoor hoefden ze minder ver te varen naar het finishbord.

Op de finish scheelde het minder dan een minuut. Huzum kwam als tweede over de streep, en Heerenveen als derde.

Uitslag De Veenhoop 2019

1 Lemmer
2 Huzum
3 Heerenveen
4 Akkrum
5 Earnewâld
6 Drachten
7 Halve Maan
8 Grou
9 Woudsend
10 Sneek
11 Súdwesthoeke
12 Leeuwarden
13 Joure
14 Langweer
Trefwoorden: 
skûtsjesilen SKS
(Advertentie)
(Advertentie)