Waterschap heeft oplossing voor blauwalg, botulisme en stinkend water in Leeuwarden

29 jul 2019 - 12:29

Nog niet zo lang geleden ging er in Leeuwarden geen zomer voorbij zonder meldingen van blauwalg en dode watervolgels door botulisme. In deze recordzomer gaat het prima met de waterkwaliteit. Volgens het waterschap komt dat vooral omdat het water in de hele stad beter doorstroomd.

Wetterskip Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

In juni is de doorstroomroute voor water in Leeuwarden-West opgeleverd tussen het Van Harinxmakanaal en de Dokkumer Ie. Vooral de wijken Westeinde, Bilgaard en het aangrenzende Leeuwarder bos profiteren daarvan. "Beweging in water helpt", zegt Jeanet Bijleveld van het waterschap. "Het is beter voor vissen en vogels."

Jeanet Bijleveld van Wetterskip Fryslân

Met een inlaat bij de Slauerhoffbrug en een duiker onder de Poptaweg is de wijk Westeinde aangesloten op de Friese boezem.

Men had er 's zomers last van stinkend water en dode watervogens, maar door de nieuwe doorstroomlus tussen het Van Harinxmakanaal en de Dokkumer Ee is het water daar nu zo schoon, dat je er wel in kunt zwemmen, zegt Lieuwe Tamminga van Wijkbelang Westeinde.

Lieuwe Tamminga van Wykbelang Westeinde

Het inrichten van een zwemlocatie bij een speeltijd staat no op de wensenlijst van het wijkbelang, maar de gemeente is er nog niet van overtuigd dat zoiets ook echt kan in Westeinde. Voor officiële gegevens over de betere waterkwaliteit is het nog te vroeg, maar volgens Tamminga is de eerste indruk wel goed.

Een gemaaltje aan de rand van Westeinde zorgt ervoor dat het water in beweging blijft en doorstroomt naar Bilgaard en het Leeuwarder bos.

Waterschap en gemeente zijn ook bezg om het regenwater van daken van huizen en flats zoveel mogelijk af te voeren op sloten en vijvers. Daardoor zou de riolering minder snel overstromen bij zware regenval. Het oppervlaktewater blijft dan schoner.

Trefwoorden: 
waterschap Westeinde
(advertinsje)
(advertinsje)