Buro de Vries op bezoek in het bruisende Aldeboarn

28 jul 2019 - 14:21

Aldeboarn bruist als een oude bron. Het dorp met 1.450 inwoners is met name bekend van de jaarlijkse Gondelvaart eind augustus, maar heeft veel meer te bieden. Er is een inbrengwinkel voor het goede doel, een sloeproeivereniging, een oudheidkamer en er wordt gewerkt aan de toekomst met kunst en het upgraden van sommige gebouwen.

Aldeboarn is gebouwd op een bron, een put. Volgens de overlevering zou Bonifatius voordat hij uiteindelijk in Dokkum vermoord werd, in Aldeboarn zijn geweest om mensen tot het geloof te bekeren. Hij zou er ook hebben gedoopt.

in 1985 werd er een put ontdekt in de Doelhofkerk. De plaatselijke timmerman viel er zelfs bijna in. Maar hoe diep de put precies is, is niet duidelijk. De hele zaak openbreken is geen optie, dat mag alleen als er dingen stuk zijn, of als er verbouwd wordt, en dat is op dit moment niet het geval in de kerk.

De technische hogeschool in Twente heeft echter nieuwe methoden om onderzoek te doen naar de diepte van de put, zonder dat de vloer hoeft te worden verwijderd. Het onderzoek zal in september begonnen.

Volgens de plaatselijke historicus Lykle van der Ven is dat zeer interessant. Van der Ven weet veel van de geschiedenis van het dorp. Hij runt samen met Hâns Brandsma de oudheidkamer in het dorp. Een klein museum over de geschiedenis van Aldeboarn. Op dit moment wordt de museuminformatie gedigitaliseerd.

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Geschiedenis van Aldeboarn - was Bonifatius echt hier?

Inbrengwinkel voor het goede doel

Kringloopwinkels vinden we vaak in de grotere steden, maar ook Aldeboarn heeft zo'n tweedehandswinkel. Dorpsbewoonster Geke Haspels runt de zaak, en het geld dat wordt opgehaald is bedoeld voor het goede doel. Geke heeft zelf een stichting, Thalente, met een focus op kinderen in Zuid-Afrika.

Het geld gaat echter ook naar Roemenië, en kan daarnaast worden gebruikt voor andere zaken waar de dorpsbewoners zich voor inzetten. Geke kan het geld van de winkel verdelen hoe ze wil.

De zaak is niet alleen maar een winkel: 's middags is het een punt van samenkomst voor de dorpsbewoners. Ze praten bij onder het genot van een bakje thee. Op deze manier heeft de winkel ook een sociale functie.

Geke Haspels over haar inbrengwinkel

Trefwoorden: 
Buro de Vries Aldeboarn
(Advertentie)
(Advertentie)