LIVEBLOG: Warme plaknacht, maar geen record

26 jul 2019 - 10:17

Het is deze week tropisch warm in Fryslân. De temperaturen schommelden woensdag rond de 35 graden. Donderdag was het zelfs recordwarm met een temperatuur van 35,7 graden in Stavoren. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd, Liander verwacht meer stroomstoringen en verschillende evenementen worden aangepast of afgezegd. Volg in dit liveblog al het nieuws dat te maken heeft met de hitte.

17:21
Fryslân Hjoed over de hitte
14:02
Maatregelen

De gemeente Heerenveen neemt in verband met de warmte verschillende preventieve maatregelen:

  • ze strooien zout om schade aan wegen te voorkomen
  • ze koelen de bruggen
  • ze sluiten verschillende watertappunten af in verband met het risico op legionella
14:01
Hete paarden

Ondanks de warmte wordt er volop genoten op de Paardendagen in Driezum/Wâlterswâld

12:22
Record op Terschelling

Het record van Leeuwarden mag dan wel niet zijn verbroken, op Terschelling was het wel een recordwarme nacht. Op het waddeneiland werd het vorig jaar 22,6 graden, terwijl de thermometer vannacht 23,3 graden aangaf.

11:19
Vonk
10:15
Slecht slapen

Wie vannacht goed wilde slapen, moest daarvoor op Vlieland zijn. Het Friese waddeneiland was (samen met het Limburgse Ell) het koelste plekje van Nederland. De temperatuur op Vlieland zakte in de nacht van donderdag op vrijdag naar een warme maar prettige 20 graden.

Op andere plaatsen in de provincie was het een stuk warmer. Met temperaturen rond de 23 graden als minimumtemperatuur. Deze temperatuur kwam echter pas laat in de nacht, net voor zonsopgang.

Er is geen warmterecord bereikt met de minimumtemperatuur van de afgelopen nacht. Vorig jaar was het in de nacht van 27 juli namelijk warmer met 23,5 graden in Leeuwarden.

Trefwoorden: 
weer warmte hitte
(advertinsje)
(advertinsje)