Koetshuis villa Woudoord in Heereveen voorlopig gered van sloop

Het koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen is voorlopig gered van de sloop. De bezwaren van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de werkgroep Oud-Heerenveen tegen de sloop van het oude koetshuis bij de villa in Heerenveen hebben hun doel bereikt.
© Erfgoedvereniging Bond Heemschut
De drie instanties tekenden in februari bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente om het gebouw geen monumentenstatus te geven. Het college van b&w heeft nu aangegeven het eens te zijn met die bezwaren.
De gemeente Heerenveen heeft het verwaarloosde gebouw inmiddels opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarmee is sloop van het pand uit 1908 een stuk lastiger geworden.

Parkeerplaatsen

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, eigenaar van het koetshuis, had parkeerplaatsen aan willen leggen op de plek van het gebouw. Maar bezwaarmakers vinden dat het koetshuis een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt.
"De villa Woudoord en het koetshuis zijn in 1908 als een geheel ontworpen door de beroemde architect K.P.C. De Bazel", legt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut uit. De villa en het theekoepeltje zijn wel rijksmonumenten. "Het koetshuis hoort gewoon bij de villa. Waarom zou je dat ineens willen slopen?"

Slechte staat

Volgens de eigenaar van Woudoord is de staat van het koetshuis erg slecht en moet het daarom worden afgebroken. Dat bestrijden de erfgoedorganisaties. Zij zeggen dat de technische staat prima is, maar dat er allemaal achterstallig onderhoud door de eigenaar is.
It koetshûs yn 1961 © Kees Klarenbeek
Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut
Het aantekenen van het bezwaar verliep niet soepel en het proces duurde maanden. "Tijdens die bezwaarprocedure bleek ineens dat het koetshuis in 2016 al was aangewezen als gemeentelijk monument", zegt Pfeiffer. Het bleek dat de gemeente probeerde terug te komen op haar eerdere besluit.
"De gemeente zei dat ze het niet op de juiste manier bekend hadden gemaakt. Ze hadden alleen de eigenaar een brief gestuurd, maar het had eigenlijk in de krant bekendgemaakt moeten worden." Dat was ook het geval bij tientallen andere gemeentelijke monumenten.

Toch een monument

"Daar hebben wij een zaak van gemaakt. Je kunt niet van één pand achteraf zeggen dat het toch geen gemeentelijk monument is." De bezwaarschriftencommissie adviseerde dat het besluit uit 2016 toch geldig is en dat het koetshuis toch een monumentenstatus heeft. Hetzelfde geldt voor de andere panden op de lijst van 2016.
Dat betekent echter niet dat het gebouw helemaal niet meer kan worden gesloopt. "Een monumentenstatus biedt geen onherroepelijke bescherming tegen sloop. Het is wel moeilijker geworden om het te slopen. Wij hebben nu met succes kunnen aantonen dat het een monument is en nu is het aan de eigenaar om daar verder een beslissing over te nemen."

Potentiële koper

Inmiddels heeft een potentiële koper zich gemeld voor het koetshuis. "Die zegt daar wel wat mee te kunnen. Ik hoop van harte dat de eigenaar een gesprek wil aangaan met de geïnteresseerde", besluit Pfeiffer.