Van kerkhof tot muziekkorps: Buro De Vries ging op bezoek in Arum

21 jul 2019 - 13:56

Buro de Vries is deze zomer iedere week twee uur te gast in een Fries dorp. Wat is het karakter van het dorp? Wat valt er allemaal te beleven? Welke nieuwsgierige mensen wonen er? Deze keer is de bestemming Arum!

Foto: Omrop Fryslân

De Gekroonde Leeuw

De Gekroonde Leeuw is ons gastheer. Eigenares is Roos van der Veen, die inmiddels al weer zes jaar achter de tap staat. Het bevalt haar uitstekend. Naast een kroeg runt Roos ook een klein restaurant en zes slaapkamers. En dat is niet alles, want Roos combineert haar werk in De Gekroonde Leeuw met een baan in een ziekenhuis in Amsterdam. Met recht is zij onze 'De Gekroonde Leeuwin'.

Foto: Omrop Fryslan

Roos van der Veen van De Gekroonde Leeuw

Lugubere verhalen

Het kerkhof in Arum was in 1880 vol. Er kwam een nieuwe begraafplaats, maar een boerin die overleed had voor haar overlijden gezegd dat ze per se naast haar man wilde liggen. Die lag nog begraven op het oude kerkhof. Arbeiders hebben toen midden in de nacht stiekem het lijk van de boer uit z'n graf gehaald en naast dat van z'n vrouw gelegd. Arum-deskundige Oane Anema vertelt het lugubere verhaal.

Foto: Omrop Fryslan

Een bezoek aan het kerkhof van Arum

Handen uit de mouwen

Op het industrieterrein van Arum vallen ze meteen op: de kranen op het terrein van Machinehandel Anema. Het gaat goed met dit bedrijf, dat de grootste werkgever van Arum is. Zelfs zo goed dat niet alle vacatures ingevuld kunnen worden.

Foto: Omrop Fryslan
Trefwoorden: 
Arum Buro de Vries Dorpentour
(advertinsje)
(advertinsje)