LIVEBLOG: Uitspraak in de zaak-Van Seggeren

11 jul 2019 - 12:00

De rechtbank in Leeuwarden doet vandaag uitspraak in de zaak-Van Seggeren. Tjeerd van Seggeren werd twee jaar geleden na een feest 's nachts dood gevonden in een weiland bij De Westereen, hij was om het leven gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de weduwe van Van Seggeren van het medeplegen van moord en eiste twintig jaar cel. Verslaggever Auke Zeldenrust is in de rechtbank en doet in dit liveblog verslag van de uitspraak.

13:55
Sluiting

Dit liveblog is afgesloten. Kijk voor meer informatie en interviews over de zaak Van Seggeren op de homepage.

13:43
Hoger beroep

De advocaat van de verdachte geeft meteen na de uitspraak aan dat er een hoger beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak.

13:30
20 jaar cel

De rechter geeft de 35-jarige vrouw 20 jaar cel. "Ze heeft haar kinderen, hun vader ontnomen."

13:27
20 jaar cel

Rechter: "Moord is bewezen. Verdachte heeft slachtoffer naar het weiland gelokt waar hij met geweld om het leven is gebracht. Medeplegen met anderen is niet te bewijzen." Rechtbank acht haar dus volledig verantwoordelijk.

13:24
Leugenachtig

Volgens de rechter is de verdachte 'leugenachtig geweest' over waar ze met de auto geweest is. De auto is gezien aan de Bûterwei. De rechtbank zei dat het duidelijk is geworden op grond van getuigenverklaringen dat de verdachte en het slachtoffer samen het stuk weiland ingelopen zijn. Hetzelfde stuk weiland waar Van Seggeren later gevonden is. "Verdachte zei dat ze de telefoon toen had uitgezet. Maar daarover heeft ze leugenachtig verklaard." Het woord 'leugenachtig' wordt door de rechter meerdere keren gebruikt.

13:18
Financieel belang

De rechter is het eens met de beschuldiging van het Openbaar Ministerie dat 'de verdachte financieel belang had bij de dood van haar man'. Er was een levensverzekering afgesloten van zes ton. "Ook heeft de verdachte het initiatief genomen om af te spreken aan de Bûterwei. Zij heeft het slachtoffer naar de locatie geleid."

13:10
Uitspraak wat later

Over enkele minuten doet de rechtbank uitspraak. Deze is wat later omdat de advocaat vertraging had. De zalen zijn vol, iedereen wacht in spanning af. De 35 jarige verdachte wordt binnengebracht door de parketpolitie. Dan begint rechter Kees Post met de uitspraak.

12:40
Veel belangstelling verwacht

Er worden veel mensen verwacht bij de uitspraak. De grote zaal zal waarschijnlijk vol zijn, en daarom is er een extra ruimte gereserveerd. De familie van het slachtoffer zit in een aparte kamer. De familieleden van de verdachte zijn in de grote rechtszaal aanwezig.

12:00
Tijdpad

De rechtbank heeft bijna een maand te tijd genomen om tot een uitspraak te komen in deze zaak. En dat is een stuk langer dan gebruikelijk. Het is de verwachting dat de zitting om 13:00 begint, waarna de rechtbank de straf bekend zal gaan maken, met daarbij ook de motivatie voor die straf of de vrijspraak. De zitting is openbaar.

(advertinsje)
(advertinsje)